logo F1online.skF1online.sk

Russell sa v kvalifikácii preľakol, keď zbadal kúdoľ prachu a na trati štrk

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 6. 2024

Júki Cunoda pred víkendom varoval Formulu 1, že zavedenie štrkových zón môže spôsobiť problémy, ak sa na trať dostane priveľa kamienkov. George Russell na ne takmer doplatil. Keď v diaľke zbadal prach a pred sebou štrk, bol si takmer istý tým, že stratí čas. Nakoniec však obsadil vynikajúce tretie miesto.

Keď Russell po prvom pokuse v Q3 zamieril do garáže, bol na priebežnej tretej priečke s časom 1:04,954. Ten by mu však na udržanie si tejto pozície nestačil — pred penalizáciou pre Piastriho bol šiesty najlepší —, a tak vedel, že musí pridať.

Posledný pokus však nebol taký, o akom by sníval každý pilot efjednotky. “Bolo to náročné kolo, pretože v dvoch prípadoch som v diaľke zbadal kopu prachu. Keď som tam prišiel, všade bol štrk. Hovorím si, bisťu, toto ma bude stáť polovicu desatiny alebo aj celú,” zasmial sa v mixzóne George Russell. “Potom som prišiel do poslednej zákruty a zas bol po celej trati rozťahaný štrk. Sám seba som sa pýtal, čo sa to tu stalo?”

O dymovú clonu sa postaral najskôr Oscar Piastri v šiestej zákrute, nuž a za tou deviatou zrejme “skokan” Charles Leclerc. Pilotovi Mercedesu tak nebolo všetko jedno. Po šachovnicovej vlajke nesršal spokojnosťou.

“Keď som prešiel cieľovou čiarou, mal som štvrté miesto. Cítil som trochu frustráciu, pretože som cítil, že sme mali aj viac na dosah. Tretie miesto je však veľmi férový výsledok. Toto sú tretie preteky za sebou, čo sme skončili v najlepšej trojke. Je to vzrušujúce,” pochvaľuje si rodák z King’s Lynn.

Mercedes mal v úvode roka problémy, ale teraz sa zdá, že sa dokonca dostáva pred jedného z najväčších súperov. “Tri veľmi rôzne okruhy a trikrát sme skončili pred Ferrari. To je veľmi dobré znamenie, ale je to veľmi tesné. V pretekoch sme boli asi o desatinku rýchlejší, ale veľmi rýchlo sa to môže preklopiť.”

Cieľom strieborných šípov musí byť zisk pódia. Otázkou je, či Oscar Piastri neprekazí tieto Russellove plány. “Oscar to bude mať ťažké, pretože rýchlostne sme si celkom vyrovnaní. Potrebujete mať výhodu o niečo viac ako jednej desatiny, aby ste dokázali predbehnúť. My sme spravili zmeny, z ktorých budeme viac profitovať v pretekoch ako v kvalifikácii. Preto ma teší, že som na rošte tretí. Dopredu však nikto nevie, štarty sú veľmi dôležité a všetko je to také tesné. Päť alebo šesť áut zakaždým delila jedna desatina.”

“Musíme sa na to pozerať realisticky. McLareny sú od nás rýchlejšie. V nedeľu bude dôležité udržať za sebou Ferrari a Oscara. Bojujeme o tretie miesto,” odkázal bojovne naladený Angličan.

Súvisiace články

Diskusia