logo F1online.skF1online.sk

Verstappen je po prvom dni nadmieru spokojný, Pérez mal opäť problémy

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2024

Max Verstappen aj Sergio Pérez v Rakúsku dokonalo nadviazali na formu z predchádzajúcich týždňov. Holandský pretekár opäť odrazil dotieravých prenasledovateľov a jeho tímový kolega opäť sklamal. Mexičan zaostával v celom priebehu kvalifikácie a nakoniec obsadil nelichotivé siedme miesto.

Holandský pretekár má za sebou absolútne hladký piatok. Aj keď nemal obrovský náskok, ovládol SQ1, SQ2 a nakoniec aj SQ3. Po drobných technických problémoch vo voľnom tréningu ide o viac ako uspokojivý výsledok.

To sa však už nedá povedať o jeho tímovom kolegovi, ktorý má za sebou ďalší ťažký deň. Pérez stratil v SQ1 na Verstappena vyše pol sekundy, v SQ2 po nevydarenom prvom pokuse štyri desatiny a v SQ3 sa zasekol v premávke, takže výsledkom je siedme miesto so stratou 1,3 sekundy. Pre Red Bull je to tak ďalší deň plný zmiešaných emócií.

„Bol to pozitívny piatok,“ začal Verstappen svoju pokvalifikačnú rozpravu. „Som spokojný, keďže sme deň začali dobre a auto bolo od prvého výjazdu v dobrom okne. Náš senzor napadol akýsi škriatok, ale dokázali sme to rýchlo napraviť. V kvalifikácii bolo auto silné a mohol som na to tlačiť.“

„Samozrejme, vždy sa nájdu oblasti, v ktorých sa môžeme zlepšiť. V noci sa na to pozrieme, ale rozhodne ide o dobrý začiatok víkendu,“ dodal Max.

Jeho najbližším prenasledovateľom bude tento víkend s najväčšou pravdepodobnosťou McLaren. V sobotu bude mať na štarte Landa Norrisa a Oscara Piastriho hneď za sebou. V šprinte nie je stratégia vôbec podstatná, takže Max by to mohol zvládnuť, ale ako sám hovorí, ešte nevieme, aké majú jednotlivé monoposty pretekové tempo.

„Všetci tlačia na plný plyn a McLareny sú opäť za mnou. Určite sú teda tiež rýchli. Zdá sa, že máme rýchlosť v rýchlych zákrutách, čo je na tejto trati pekné. Dúfajme, že na to nadviažeme aj v sobotu. Šprint nám ponúkne prvú predstavu, ako sú na tom jednotlivé tímy s pretekovým tempom,“ povedal Verstappen.

Péreza zdržal Ocon

Aj keď jeho tímový kolega Sergio Pérez zaostával v priebehu celého dňa, nemôžeme poprieť, že v SQ3 to nebola celkom jeho vina. Na trati sa ocitol za Estebanom Oconom, ktorý mal veľmi pomalé prípravné kolo a zdržal za sebou pilota Red Bullu aj tímového kolegu Pierra Gaslyho. Všetci traja stihli vstúpiť do rýchleho kola, ale nemali medzi sebou takmer žiadne rozostupy.

Pérez však napriek veľkej strate v SQ1 a SQ2 vyjadril čiastočnú spokojnosť. „Myslím si, že sme robili pokroky. Nevyšiel mi však môj prvý pokus v SQ2, keď som bol v tretej zákrute príliš široký. Podľa mňa by sme sa dnes dostali do boja s najlepšími,“ povedal po skončení šprintovej kvalifikácie mexický pretekár.

„Bohužiaľ, neviem, čo robil Esteban. Očividne musel jazdiť veľmi pomaly v prípravnom kole a do posledného pokusu som vstúpil len pol sekundy za ním, takže som nemal žiadnu šancu. Je to škoda, pretože podľa mňa sme mali sľubnejšie tempo. Bohužiaľ, nedokázali sme ho maximalizovať. Som však presvedčený, že v sobotu nás čaká lepší deň,“ povedal Pérez.

Súvisiace články

Diskusia