logo F1online.skF1online.sk

Rovnaké problémy sme mali s vylepšeniami aj vlani, hovorí Alonso

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2024

Aston Martin si prechádza kritickým obdobím sezóny. Z posledných troch veľkých cien hneď dvakrát odchádzal bez bodu a Barcelona potvrdila problémy tímu. Trápenie môžete cítiť aj zo spôsobu komunikácie Fernanda Alonsa, ktorý otvorene hovorí o „krokoch späť“ pri nasadzovaní vylepšení.

Španielsko sa s obľubou považuje za meradlo výkonnosti jednotlivých monopostov. Ak je to pravda, tak Aston Martin týmto testom neprešiel. V Barcelone porazili Fernanda Alonsa obaja piloti Alpinu a dokonca aj Nico Hülkenberg.

Je to veľký rozdiel v porovnaní s úvodom sezóny, keď sa španielsky matador pravidelne umiestňoval v najlepšej šestke. Ešte väčší kontrast ponúka porovnanie s minulou sezónou. Takto pred rokom mal Aston Martin na konte o sto bodov viac ako teraz. Aká je teda príčina problémov?

V Silverstone sledujú podobný trend ako vlani, keď nasadili vylepšenia a všetko odrazu prestalo fungovať. „Kanada je veľmi unikátna trať s dlhými rovinkami a tvrdým brzdením. Myslím si, že tam nám to išlo, ale musíme si počkať na dva alebo tri rôzne okruhy, aby sme mohli vyhodnotiť náš balík,“ povedal po príchode do Španielska Fernando Alonso.

Tieto slová však zakrátko vystriedalo sklamanie. V piatok bol Aston Martin stratený a zásluhy za jedenáste miesto v kvalifikácii pripísal španielsky matador svojej jazdeckej genialite, nie kvalite monopostu. „Keď zvýšite prítlak, tak tieto autá sa niekedy dostávajú do kritickej situácie,“ analyzuje problémy svojho auta Alonso.

„Musíte si na to zvyknúť alebo to trochu zmierniť zmenou nastavenia a musíte lepšie pochopiť vylepšenia. Keď ich prinesiete, niekedy potrebujete trochu času, aby ste sa prispôsobili novému správaniu aerodynamiky na rozličných okruhoch alebo s rozličným nastavením,“ povedal dvojnásobný majster sveta.

Podľa jeho slov pritom do hry vstupuje množstvo premenných. Rýchlosť, akou tímy dokážu vyhodnotiť správanie pozmeneného balíka, je pri týchto monopostoch kľúčová. Pri nabitom programe a s obmedzeným testovaním je to ako hľadať ihlu v kope sena a aj Alonso pripomína, že trpezlivosť je nevyhnutná.

„Keď prinesiete nové diely na šprintový víkend, máte len jeden tréning a nemáte žiadny čas, takže tak trochu meškáte za vylepšeniami. Keď ich začnete chápať a maximalizovať váš balík, prídu ďalšie upgrady, ktoré opäť všetko reštartujú. Podobným problémom sme čelili už vlani a začíname to pociťovať aj v tomto roku,“ priznal Alonso.

Ten tiež vyjadril nádej, že po Imole jeho tím našiel potrebné smerovanie do ďalších týždňov. Víkend v Španielsku však bol pre Aston Martin ešte horší, takže je zrejmé, že tím je opäť na začiatku svojho snaženia.

Súvisiace články

Diskusia