logo F1online.skF1online.sk

Enrico Cardile pristúpil na ponuku Aston Martinu, píšu talianski insideri

Enrico Cardile
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

Zoznam prestupových bômb tejto sezóny ešte nie je uzavretý. Podľa najčerstvejších informácií z Talianska sa tá nasledujúca bude týkať Scuderie Ferrari, menovite jej technického riaditeľa Enrica Cardileho, ktorý sa rozhodol prestúpiť do Aston Martinu.

V spoločnom článku pre portál Formu1a.uno túto informáciu zvestujú traja insideri Ferrari Giuliano Duchessa, Pierguiseppe Donadoni a Paolo D’Alessandro.

“Enrico Cardile, technický riaditeľ maranallskej stajne, akceptoval ponuku Aston Martinu po niekoľkých dôležitých telefonátoch, ktoré ho presvedčili pripojiť sa k tímu Lawrenca Strolla,” stojí v článku, ktorý sľubuje, že v najbližšom období sa o Cardilem bude intenzívne diskutovať.

Celá profesionálna kariéra Enrica Cardileho je spojená s Ferrari, takže ak sa aj tieto zákulisné informácie potvrdia, bude to preňho predstavovať veľký krok mimo komfortnú zónu. Už od roku 2005 totiž v nejakej forme spolupracuje s talianskou značkou. Najskôr to bolo na vývoji áut pre vytrvalostné série, no v roku 2016 je stálym zamestnancom Scuderie Ferrari vo Formule 1. Od šéfa aerodynamiky sa postupne prepracoval až na post technického riaditeľa, ktorým sa oficiálne stal po tom, čo si získal dôveru šéfa tímu Frédérica Vasseura.

Ako bude Ferrari postupovať bez Cardileho? Väčšiny jeho povinností sa má zhostiť Loïc Serra, o ktorého prestupe z Mercedesu do Ferrari pred rokom informoval ten istý zdroj. Serra nastúpi do svojej novej funkcie po uplynutí nútenej dovolenky 1. októbra spolu s Jérômom D’Ambrosiom.

Na zodpovednosti bude mať dotiahnuť do konca vývoj monopostu pre rok 2025, no najmä prípravy na novú sadu pravidiel. Pri oznámení jeho príchodu ho Ferrari predstavilo ako nového “šéfa pre výkonnosť monopostu”, takže je možné, že tento titul bude nutné ešte upresniť, ak do Maranella nepríde Adrian Newey.

Zo správ sme sa napokon dozvedeli, že odchod Enrica Cardilleho nemá nijako súvisieť s Adrianom Neweym. Konštruktérsky mág sa ešte nerozhodol, kam povedú jeho kroky.

Pôvodne sa uvažovalo, že otáznik nad Neweyho budúcnosťou by mohol zohrať istú úlohu pri Cardileho rozhodovaní. Toskánsky inžinier totiž nemusel byť celkom presvedčený o svojom zotrvaní vo Ferrari, ak by mal doň prísť aj Adrian Newey a “zlízať všetku smotanu”. Newey však rokuje aj s Aston Martinom, takže bez informácie, ku ktorej možnosti má bližšie, môžeme tieto úvahy o Cardilem predbežne vylúčiť.

Na oficiálne vyjadrenie Ferrari alebo Aston Martinu budeme netrpezlivo čakať.

Súvisiace články

Diskusia