logo F1online.skF1online.sk

Alonso vyzýva svoj tím: Menej rečí, viac skutkov

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 6. 2024

Pierre Gasly pred pretekmi upozorňoval, že Alpine si bude musieť dať pozor na Fernanda Alonsa, ktorý na domácich pretekoch poľoval na body. Nakoniec za desiatym miestom zaostal o takmer 20 sekúnd. Je najvyšší čas s tým niečo spraviť, upozornil.

Fernandovi Alonsovi tentoraz prvé kolo nevyšlo, ba ani celý prvý stint nebol veľmi vydarený. Jeho Aston Martin nemal rýchlosť a spadol nielen za Lanca Strolla, ale aj Kuan-jü Čoua zo Sauberu. Počas zastávok v boxoch na chvíľu vykukol do prvej desiatky, ale bolo to len naoko. Po absolvovaní prvého pitstopu už do prvej desiatky neprenikol na viac ako štyri kolá — tiež pred svojím pitstopom.

“Som trochu sklamaný, pretože sme nezískali ani bod,” pripustil Fernando Alonso, ktorý bol vo svojich vyjadreniach veľmi priamy. “Bodovať sme si ani nezaslúžili, pretože sme celý víkend nemali rýchlosť. V pretekoch to bolo extrémne ťažké.”

Monopost Aston Martinu nemal dostatok prítlaku a nepracoval dobre s pneumatikami. “Keď sa v zákrutách príliš šmýkate, ničíte si pneumatiky, takže máte hneď dva problémy.” Čím viac sa auto šmýka, tým viac sa gumy prehrievajú a tým viac sa auto šmýka. Je to začarovaný kruh. “Nemáte rýchlosť, no zároveň vysokú degradáciu. Boli to veľmi dlhé preteky. Potrebujeme sa zlepšiť.”

Inžinierom sa nedarí nachádzať prítlak, aj keď balíčky noviniek prináša celkom pravidelne. Rovnako ako Racing Bulls sa v Silverstone presviedčajú, že nové automaticky neznamená lepšie.

“Je to frustrujúce, ale nič s tým nevieme robiť. Po šachovnicovej vlajke tak okamžite začnete myslieť na Rakúsko a čo ste mohli spraviť inak. Bude to však bolieť, pretože má niektoré charakteristiky ako aj Barcelona, má dlhé zákruty,” očakáva ďalší frustrujúci víkend a potom… “A potom ďalší ťažký víkend v Silverstone. Nemôžeme sa však nechať uniesť frustráciou. Je načase začať tvrdšie pracovať. Menej rečniť a viac konať. To chceme spraviť.”

Aston Martin krátko po príchode posíl, ktoré boli inšpirované aj svojou prácou z Red Bullu, postavil vynikajúce auto. Teraz je treba pracovať celkom samostatne, no tímu sa už nedarí s každým balíčkom priniesť aj pár desatiniek na kolo.

“Pozerám sa dopredu, no vylepšujeme auto a neprináša nám to výsledky. Teraz ide aj o to, aby všetko, čo prinesieme na trať, splnilo naše očakávania a my sme sa začali zlepšovať. Ako som povedal, potrebujeme začať pracovať tvrdšie, zlepšovať sa na každých pretekoch, ale veľa okolo toho nerečniť a nesľubovať,” odkázal svojmu tímu Alonso.

Napokon dostal otázku, prečo vylepšenia na monoposte AMR24 nefungujú a čo sa v tíme pokazilo. “Ja som pilot, nie technik.”

Súvisiace články

Diskusia