logo F1online.skF1online.sk

Spása Red Bullu je na dosah: Pérez vidí svetlo na konci tunela

Sergio Pérez
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

Dostávame sa do bodu, keď Red Bull potrebuje silného Sergia Péreza podobne ako v roku 2021. Mexický pretekár môže byť jednou z hlavných príčin tragédie svojho tímu, ktorý je naďalej v komfortnej pozícii, ale vďačí za to hlavne chybám konkurencie. Red Bull naozaj potrebuje, aby Pérez zapol. Mexický pretekár po ďalšej fádnej kvalifikácii sľubuje, že presne k tomu smeruje.

Požičiame si výrok bývalého pilota a experta televízie Sky Karuna Čandhoka, ktorý v priamom prenose z tretieho tréningu povedal, že na pole position majú šancu všetci piloti štyroch najlepších tímov okrem Sergia Péreza. Samozrejme, samotná kvalifikácia ukázala odlišnú realitu, ale proroctvo o Pérezovi dokonalo podčiarkla.

Mexický pretekár vstupoval do víkendu s penalizáciou z Kanady. Napriek tomu mal všetko perfektne pripravené, okruh je známy a tradičný, jeho monopostu mal dokonalo sedieť a dostal hromadu času na tréning. V priebehu celého víkendu však strácal na tímového kolegu Maxa Verstappena kvantá času.

Aj keď Pérez pomohol v Q3 tímovému kolegovi a ponúkol mu zákryt, výsledná strata vyše šesť desatín je presne to, čo sme videli v priebehu celej španielskej kvalifikácie a tréningov. Napriek tomu zostal mexický pretekár odhodlaný a optimistický ako vždy. „Vidíme svetlo na konci tunela,“ vyhlásil Pérez nečakane po skončení kvalifikácie, v ktorej skončil na nevýraznom ôsmom mieste.

„Bohužiaľ, v treťom sektore som stratil príliš veľa času. Myslím si, že sme mohli byť oveľa bližšie. Mali sme len jednu sadu čerstvých pneumatík, čo nám trochu sťažilo život, a tiež sa zmenil vietor,“ vyhlásil Mexičan, ktorý svoje gumy použil v Q1 a Q2, aby vôbec postúpil do Q3. To sa mu aj podarilo, čo je vzhľadom na jeho nedávne trápenie drobné zlepšenie.

Nezabúdajme, že po započítaní kanadského trestu odštartuje Pérez z jedenásteho miesta. Musí teda zabrať, keď chce pomôcť svojmu tímu v boji o Pohár konštruktérov. „Celkovo sme boli tento víkend trochu priďaleko. Zakaždým sme hľadali správne vyváženie. Myslím si však, že sme urobili dobré pokroky, vďaka ktorým sa cítim o trochu komfortnejšie,“ povedal spokojne rodák z Guadalajary.

Ten strávil posledné dni na simulátore Red Bullu, kde hľadal onen kúzelný elixír. Celkovo však cítiť z tábora jeho tímu, že hľadá zlepšenie všade, kde sa len dá. Inžinieri v posledných týždňoch priam priviazali Péreza k simulátoru a Verstappen hľadal s pretekárskym tímom liek na jazdu cez obrubníky, keď sa vydal až do Imoly s monopostom z roku 2022.

„Myslím si, že sme značne preskúmali auto,“ povedal Mexičan o dlhých hodinách za volantom simulátora. „Podľa mňa sa v Barcelone trápime oveľa viac, ako sme očakávali. Samozrejme, korelácia dát niekedy môže byť dobrá, inokedy nie.“

„Myslím si, že čelíme problémom s pneumatikami a počas víkendu sme ťažko hľadali smer. Povedal by som však, že sa dostávame všetkému na koreň. Dúfam, že v nedeľu ukážeme dobré pretekové tempo a rýchlo otočíme list,“ povedal ako obvykle optimisticky naladený Pérez.

Súvisiace články

Diskusia