logo F1online.skF1online.sk

Od Vasseura nebudete počuť „dobrá práca“: Podľa manželky sa vždy sústredím na negatíva

Frédéric Vasseur a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2024

Frédéric Vasseur je druhý rok šéfom Ferrari a pod jeho vedením urobila stajňa z Maranella viditeľný pokrok. Francúzsky manažér zlepšil mnohé aspekty hry svojho tímu, za čo sa mu dostáva uznania. Po Jeanovi Todtovi a štyroch Talianoch tak do najväčšej kancelárie v Maranelle zasadol opäť Francúz a prezident Ferrari John Elkann zatiaľ musí byť spokojný so svojou voľbou.

Aj keď Ferrari zažilo v Kanade šokujúci víkend, stále sa drží na celkovom druhom mieste v Pohári konštruktérov. Z veľkej časti za to vďačí svojej prevádzkovej stránke, keďže monopost nepodáva zase až také skvelé výkony. Ferrari však, s výnimkou Montrealu, dokázalo vyťažiť maximum z každého výjazdu na trať, na čo fanúšikovia tohto tímu neboli zvyknutí.

Aj keď z vonkajšieho pohľadu sa zdá, že Vasseur vedie Ferrari správnym smerom, 56-ročný manažér si uvedomuje, že má priestor na zlepšovanie. „Jednou z mojich vrodených vlastností je – teda aspoň podľa toho, čo mi hovorí manželka a ja musím dôverovať svojej manželke –, že sa vždy sústredím na negatíva,“ odhalil francúzsky manažér v rozhovore pre New York Times.

„Je to pravdepodobne súčasť mojej profesionálnej stránky, že sa z toho snažím vyťažiť maximum a dosiahnuť nápravu našich slabín. Príliš sa nesústredím na to, čo robím dobre. Občas od nej počujem: ‚Musíš niekomu povedať, že odviedol dobrú prácu.‘ Je pravda, že v tomto nie som majster sveta,“ priznáva Vasseur.

„Viac sa sústredím na to, v čom sa musíme zlepšiť, aby sme lepšie reagovali a lepšie predvídali. Ak máme priestor na zlepšenie, tak práve na to sa sústredím. Ako šéf tímu by som však mal byť ku každému pozitívnejší. Napríklad, keď po pretekoch povedia: ‚Poďme sa poďakovať do vysielačky‘, ja som taký sústredený na vlastný bordel, že už je neskoro a nestihnem sa poďakovať,“ dodal Fred.

Vasseur pritom nezačal svoje úradovanie vo Ferrari palácovou revolúciou a vyhadzovaním ľudí. V skutočnosti by sa dalo povedať, že väčšina starej gardy pokračuje, len pod novým šéfom pracuje inak. Pokiaľ ide o zmeny, ktoré Fred zaviedol do tímu, tak samotný francúzsky manažér hovorí o dvoch oblastiach.

„Je ešte priskoro o tom hovoriť, pretože v prípade pretekárskeho tímu máte dva rozdielne časové harmonogramy. Musíte získať nových ľudí, čo je dlhý proces, keďže sa k vám pripoja až o dvanásť alebo osemnásť mesiacov. V prvom rade musíte identifikovať slabiny, potom nájsť tých správnych ľudí a nakoniec ich získať. Je to skôr dvojročný projekt,“ hovorí Vasseur.

„Potrebujete dať všetko dokopy, aby ste si vybudovali dobrého tímového ducha. Je to jedna z vecí, ktorú dokážete zmeniť v krátkom čase. Môžete sa pozrieť na jednotlivé oddelenia, zmeniť ľudí a myslenie. Vlani sa nám to podarilo celkom rýchlo a myslím si, že sa nám to vypláca,“ dodal Fred.

„Ako šéf dokážete rýchlo zmeniť mentalitu, ochotu riskovať, sebadôveru a, nazvime to, tímového ducha. V tomto smere sme podľa mňa urobili slušný krok vpred,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články

Diskusia