logo F1online.sk

Podľa Tosta by sa mali jazdci uskromniť: Mali by byť radi, že majú túto prácu

Franz Tost
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 11. 2020

V posledných týždňoch sa začalo veľa hovoriť o peniazoch. Nie len v súvislosti s oznámenou Veľkou cenou Saudskej Arábie, ktorej sme sa venovali v podcaste, ale aj s odmenami jazdcov. V zákulisí sa vraj kujú plány, podľa ktorých bude zastropovaný rozpočet na platy pilotov tímu podobne, ako je to v niektorých iných športoch. Franz Tost tento krok víta.

Od roku 2023 by vo Formule 1 mal začať platiť platový strop, hoci oficiálne potvrdenie tohto nového pravidla zatiaľ nemáme. A tak sa aj jeho výška mení v závislosti od zdroja, z ktorého táto informácia pochádza. Ich prienikom je strop vo výške 20 až 25 miliónov eur.

Pre veľké tímy, ktoré zamestnávajú aj najväčšie hviezdy, je to veľmi nízke, veď Mercedes dáva na výplatné pásky jazdcov ročne viac ako 40 miliónov a Ferrari okolo 35 miliónov. Na druhej strane sú však menšie tímy, AlphaTauri sa s Pierrom Gaslym a Daniilom Kvjatom vojde do dvoch miliónov.

“Zarábajú priveľa peňazí,” vyhlásil Franz Tost, šéf tímu AlphaTauri, pre Speedweek. “Na preteky nemôžu chodiť diváci, FOM zarába menej peňazí a aj tímy ich zarábajú menej. Nevidím dôvod, prečo by jazdci nemali dostať menej.”

Počas pandémie veľa biznisov bojuje o prežitie, piloti by si vraj tiež mali vstúpiť do svedomia a pridať ruku k dielu. “Mali by byť radi, že majú túto prácu, a že si aj niečo zarobia,” vyhlásil Tost s dodatkom, že on by najradšej nastavil platový strop pod hranicu desiatich miliónov.

Platový strop víta aj Andreas Seidl z McLarenu. “Nevidím na tom veľa negatív. V ďalších športoch okolo nás máme dostatok príkladov toho, že sa to dá zaviesť. Je však dôležité, aby sme to prijali spolu so zastropovaním platov troch najlepšie zarábajúcich členov tímu. My to vnímame ako ďalší logický krok po zavedení rozpočtového stropu.”

“Vieme, že po stránke financií žijeme v náročných časoch. Nevieme, dokedy bude táto pandémia Covidu trvať a aký to bude mať na nás vplyv zo stredno a dlhodobého hľadiska. Preto tieto rokovania podporujeme,” dovysvetlil šéf McLarenu.

Súvisiace články