logo F1online.sk

Na F1 som nebol pripravený, uznáva Grosjean

Romain Grosjean
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala8. 11. 2020

Romain Grosjean z Formuly 1 odíde ako desaťnásobný účastník pódiovej ceremónie, no víťazná trofej mu v jeho súkromnej vitrínke bude chýbať. Podľa jeho bývalého šéfa Érica Boulliera je to spôsobené tým, že jeho šanca víťaziť s Lotusom prišla priskoro, a čiastočne s ním súhlasí aj sám Grosjean.

Francúzsky pretekár sa prvýkrát dostal do Formuly 1 v druhej polovici sezóny 2009. Vtedy nikoho nepresvedčil a musel sa ešte vrátiť k juniorom. Mladíckej nerozvážnosti sa za dva roky mimo efjednotky ale nezbavil a v pretekoch spôsobil niekoľko karambolov.

“Za mojich čias sme azda boli o čosi slabšie pripravení ako sú jazdci dnes. Juniorské kategórie sa stali oveľa profesionálnejšími,” zamýšľa sa Romain Grosjean, ktorý v roku 2011 získal titul GP2, pre racefans.net. “Myslím si teda, že to nie je veľmi ľahké porovnávať.”

“Jediné, čo vám môžem povedať je, že vtedy som bol o sebe presvedčený, že som pripravený. Nebol som,” priznáva. “Samozrejme, na začiatku v roku 2009 som za to draho zaplatil.”

“Teraz som ale úplne iný. Pred víkendom viem presne, ako musí byť auto nastavené. Viem, ako v ňom jazdiť, ako z neho dostať maximum, keď sa nespráva, ako by ste chceli. Toto spôsobuje veľké rozdiely,” poukazuje Grosjean.

Grosjeana môžu v Haase nahradiť dvaja mladíci. Günther Steiner nepriamo naznačil, že by mohlo ísť o Micka Schumachera a Nikitu Mazepina. Vďaka dôkladnejšej príprave juniorov sa nebojí ani o budúcnosť Haasu, a ani o budúcnosť nových jazdcov.

“Aj nováčikovia musia dostať vo Formule 1 svoju šancu. Ja som tu bol desať rokov, v podstate som desať rokov blokoval sedačku. Ak sa tím rozhodne vziať dvoch juniorov, budem sa tešiť spolu s nimi. Ja im zaželám všetko dobré,” uzavrel.