logo F1online.skF1online.sk

Alonso sa už teší do Monaka: Dnes sa všetko pokazilo

Fernando Alonso
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 5. 2024

Druhý víkend po sebe nejde šťastena naproti Fernandovi Alonsovi. Španielsky matador v Miami poriadne prskal na všetky strany, ale nakoniec musel priznať, že sám nejazdil dobre. Bohužiaľ, v Imole sa situácia zopakovala. Aston Martin nevyzeral zvlášť konkurencieschopný a opäť prišli jazdecké chyby.

Dvojnásobný majster sveta vyletel v treťom tréningu a narobil svojím mechanikom poriadne vrásky. Tí mali k dispozícii dostatok náhradných dielov a dali dokopy auto so všetkými vylepšeniami, ktoré tím priviezol do Imoly. Je však otázne, či to boli dobré správy.

Aktualizovaný balík totiž od začiatku víkendu pôsobí veľmi matným dojmom, Alonso ani Stroll neboli zvlášť rýchli, a potvrdilo sa to aj v kvalifikácii. Fernando nezajazdil v podstate jediný konkurencieschopný čas a predposledné miesto na štarte získal len vďaka tomu, že Logan Sargeant nezapísal ani jedno platné kolo. Pilot Aston Martinu po kvalifikácii priznal, že keby mohol, tak na cestu z Imoly do Monaka by sa vydal už v sobotu večer.

„Bol to jeden z tých dní, keď sa všetko pokazilo,“ skonštatoval po skončení kvalifikácie Alonso. „Všetko začalo nehodou v treťom tréningu. Bol to dosť tvrdý náraz. Mechanici odviedli dobrú prácu, aby auto nachystali na kvalifikáciu, ale tá… nuž, popravde tam došlo ku kombinácii niekoľkých vecí.“

„Začali sme s natankovanou nádržou, aby som si zatrénoval a odjazdil pár kôl. Svoj čas som zajazdil úplne na začiatku s ťažkým autom. Keď sa ku koncu odľahčilo a nasadili sme poslednú sadu pneumatík, musel som zájsť do boxov pre neexistujúci problém. Povedali mi, aby som prišiel do boxov a ja som to urobil,“ pokrčil plecami Alonso.

„Je to dosť bolestivé. Pýtal som sa trikrát alebo štyrikrát, či naozaj mám prísť do boxov. Je mi ľúto mechanikov, ktorí si zaslúžili niečo lepšie. Bol to jeden z tých dní, keď sa všetko pokazilo,“ dodal Fernando.

Všetko pritom malo byť celkom inak. Aston Martin, podobne ako väčšina tímov, priviezol do Imoly vylepšenia. Tie však pri pohľade na výsledok neurobili žiadny dojem. „Ráno som mal pocit, že v porovnaní s piatkom je auto rýchlejšie. Aj v kvalifikácii som mal z neho dobrý pocit. Vylepšenia musí zanalyzovať a okomentovať tím,“ skonštatoval Alonso.

Ten nemá pred nedeľou veľké oči. Po štarte z posledného radu bude potrebovať menší zázrak, aby sa dostal aspoň na body, nieto ešte niekam do najlepšej šestky. Sám pre DAZN prehlásil, že bodované priečky sú „nerealistické“.

„Žiadne, absolútne žiadne,“ odpovedal Alonso na otázku, aké má očakávania pred nedeľou. „Dokončiť preteky, ísť domov a premýšľať nad Monakom. Po Monte Carle je toto druhá najťažšia trať na predbiehanie. To hovorí za všetko. Budú to preteky s minimom alebo žiadnymi predbehnutiami. Toto bol jeden z tých dní, keď sa všetko postavilo na hlavu, ale musíme to akceptovať.“

Súvisiace články

Diskusia