logo F1online.sk

BBC: Právnici usilujú o skoršie uvoľnenie Adriana Neweyho

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2024

Zahraničné zdroje sa jeden po druhom pridávajú a navzájom si potvrdzujú informáciu, že Adrian Newey už čoskoro oznámi odchod z Red Bullu. Vraj to môžeme považovať za hotovú vec, no to určite neplatí o otázke, či legendárny konštruktér bude môcť pracovať na monoposte pre rok 2026 už v inom tíme. Právnici sa mu v tom snažia pomôcť.

Nemecké, britské aj talianske formulové portály hlásia jednu a tú istú správu: V najbližších hodinách a dňoch sa dočkáme oficiálneho potvrdenia odchodu Adriana Neweyho. Nasledovať bude po tom, čo technický riaditeľ červených býkov písomne oznámil stajni svoju rezignáciu.

“V tejto chvíli to nebudeme komentovať,” zareagoval v krátkosti hovorca Red Bullu, ktorý tak nič nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Svet sa má však o tom právoplatne dozvedieť najskôr vo štvrtok. Dnes sa podľa BBC nič nechystá z úcty k pamiatke na Ayrtona Sennu, ktorý zahynul pri tragickej nehode presne pred 30 rokmi. Pre Adriana Neweyho je to smutné výročie, keďže legendárny Brazílčan havaroval v aute, ktoré skonštruoval.

Nástup v roku 2025?

Podľa informácií BBC sa už právnici Adriana Neweyho pustili do práce aj v inej veci. Odísť z Red Bullu nebude taký problém, no ak bude chcieť stihnúť práce ešte na monoposte novej generácie, treba všetko urýchliť.

Red Bull má Neweyho zmluvne zaviazaného až do konca sezóny 2025 a jeho kontrakt má obsahovať aj klauzulu o dvanásťmesačnej “nútenej dovolenke”. Čisto teoreticky by tak vedenie tímu mohlo Neweyho blokovať až do konca roka 2026. Každý tím by privítal jeho príchod kedykoľvek, no predsa len to bude mať väčší efekt, ak naňho nebudú musieť čakať tak dlho.

Právnici tak hľadajú spôsob, ako Neweyho dostať spod zmluvy skôr. BBC informuje, že cieľom je rozviazať mu ruky už na začiatku roka 2025, keď by sa mohol pobrať do inej továrne, rozložiť si svoje výkresy a začať pracovať na novom aute.

Ktorá továreň sa môže tešiť na jeho príchod?

Možností je viacero. Na jednej strane nemôžeme vylúčiť ani Neweyho odchod do dôchodku, no niektorí súperi veria, že k tomu nedôjde. Zálusk na Adriana Neweyho si robí napríklad Aston Martin, ktorý mu ponúkol zmluvu, a takisto Scuderia Ferrari.

Ikonický konštruktér sa na jeseň minulého roka nechal počuť, že jedným z jeho nesplnených snov je pracovať s Ferrari, Fernandom Alonsom alebo Lewisom Hamiltonom. Príchodom do Maranella by si mohol spraviť dvojitú radosť.

V hre je ešte aj Mercedes. Autosport však informuje o tom, že Newey sa do Brackley veľmi nehrnie z viacerých dôvodov. Na jednej strane má mať pocit, že vrátiť Mercedes späť na víťaznú koľaj by trvalo pridlho, na druhej nemá veľmi vysokú mienku o Totovi Wolffovi.

S McLarenom už Newey spolupracoval a môžeme sa domnievať, že návrat do tejto britskej stajne by preňho nebol taký lákavý ako potenciálne úplne nová výzva. Okrem Ferrari tak zostáva ešte Aston Martin. “Špekuluje sa, že Newey je voči Strollovi rezervovaný, a preto neuvažuje o Kanaďanovej finančne atraktívnej ponuke. Takisto sa mu nepáči predstava, že by Stroll dokázal vyhnať hodnotu Aston Martinu s Neweym ako aktívom a predať tím so ziskom.”

Prečo Newey odchádza?

O jeho budúcnosti sa špekuluje už od prepuknutia škandálu okolo Christiana Hornera a rozpútania mocenského boja v Red Bulle. Newey mal o presných dôvodoch svojho odchodu informovať v internom liste spolu s rezignáciou.

Vzťahy v tábore červených býkov sa skomplikovali. Christian Horner sa pokúša uchopiť opraty a celkom dobre sa mu to darí. Neweyho príspevok už nepovažuje za taký dôležitý, čo deklaroval aj v decembrovom rozhovore, keď uviedol, že “technický tím vedený Pierreom Wachém odvádza úžasnú prácu a nie je závislý od Adriana”. Napokon doplnil, že ani Manchester United sa nepoložil, keď odišiel jeho slávny strelec Erik Cantona.

Neweyho tieto vyjadrenia, pochopiteľne, veľmi nenadchli. Hornerova snaha pripísať si väčší diel zásluh a zmenšovať kredit ostatným členom tímu sa nezdala dokonca ani Neweyho manželke Amande, ktorá na svojich sociálnych sieťach zdieľala Hornerov rozhovor s komentárom: “To je ale kopa drístov.”

Pracovať ešte k tomu aj uprostred zákopovej vojny o moc nepatrí medzi sny Adriana Neweyho, ktorý vyznáva skôr pokojné prostredie, v ktorom môže naplno využiť svoje schopnosti. Čisto teoreticky by sa mohol “upratať” na projekt RB17, ktorým sa zamestnáva mimo F1 podobne ako počas vývoja Aston Martin Valkyrie, no netúži sa mu venovať výhradne.

BBC na tému rozchodu doplnilo, že kontroverzia okolo Christiana Hornera môže okrem odchodu Adriana Neweyho spustiť lavínový efekt. Insideri avizujú, že o opustení tímu už uvažujú aj ďalší vysoko postavení predstavitelia stajne.