logo F1online.sk

Szafnauer by Pérezovi ponúkol zmluvu: Nezabudnime, že Verstappenovi pomohol k titulu

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2024

Sergio Pérez síce nedokáže konkurovať Maxovi Verstappenovi, no to neznamená, že by mal o svoje miesto v Red Bulle prísť. Otmar Szafnauer tvrdí, že keby bol na mieste Christiana Hornera, zaspomínal by si na všetky momenty, keď Mexičan pomohol svojmu kolegovi a aj tímu k titulom. V neposlednom rade na Veľkú cenu Abú Zabí 2021.

Red Bull si v tejto chvíli môže vyberať. Sergio Pérez predstavuje bezpečnú a overenú voľbu za predpokladu, že monopost RB21 bude podobne rýchly ako ten súčasný. Zlom by mohol nastať v roku 2026, ale to je ešte hudba budúcnosti.

Bývalý šéf Sergia Péreza z Racing Pointu Otmar Szafnauer pre Daily Mail uviedol, že v tejto chvíli by Mexičanovi doprial predĺženie zmluvy. “Pred dvoma dňami som bol v Abú Zabí na jednom podujatí v súvislosti s F1 a na pódiu bol so mnou David Coulthard. Dostal som otázku: Keby som bol Christian Horner, kým by som nahradil Checa?”

“Povedal som, že keďže Checa tak dobre poznám, tak by som Checa nahradil Checom. Keby som bol na Christianovom mieste, nechal by som si ho aj na nasledujúci rok,” prihovoril sa za rodáka z Guadalajary, ktorý je pre Maxa Verstappena ideálnym kolegom. V tíme nerobí rozbroje, Verstappena neohrozuje a zbiera dôležité body.

Navyše si treba spomenúť na to, ako mu pomohol v Abú Zabí 2021, keď brzdil Lewisa Hamiltona. “Nezabudnime, že Max vyhral svoj prvý titul sčasti vďaka Checovi. Nepozerajte sa však len na posledné preteky, pozrite sa aj na tie ďalšie, ktoré sa pod to víťazstvo podpísali. Vtedy si v Mexiku vyslúžil prezývku minister obrany.”

Treba uznať, že Red Bullu Pérezove príspevky bohato stačia, aj keď fanúšikov môže frustrovať, že ani on netrápi Maxa Verstappena. “Mal isté slabšie chvíle, ale tento rok sledujem, že si plní svoje úlohy až na pár pretekov, kde mal azda skončiť vyššie.”

“Checovou silnou stránkou bolo vždy jeho pretekové tempo. Nikdy nepatril medzi skvelých kvalifikantov. Nespomínam si na veľa prípadov, keď pracoval podo mnou a pomyslel by som si: A v tých pretekoch si to spravil prečo? Spomínam si na jediný prípad zo Singapuru, kde bol frustrovaný a trafil Williams. Inak však predvádzal veľmi dobré predbiehacie manévre bez chýb,” ohodnotil Pérezove výkony.