logo F1online.sk

Podľa Vasseura urobilo Ferrari priveľa chýb

Carlos Sainz
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2024

Čaká Ferrari na nasadenie vylepšení, ktoré by mali prísť do Imoly, alebo dokonca už do Miami? Kdeže. Podľa bossa stajne Frédérica Vasseura séria chýb znamenala, že Scuderia na Veľkej cene Číny nenaplnila svoj maximálny potenciál.

Aj keď balík úprav sprevádzajú v Taliansku veľké očakávania, dôvodom prepadu Ferrari v Číne nebol nedostatok vylepšení. Tím v úvode sezóny dokázal maximalizovať svoje zisky, ale po príchode do Číny sa s novým asfaltom a šprintovým formátom možno dopustil prvých chýb pri voľbe nastavenia. O chybách ako hlavných dôvodoch prehry hovorí aj boss stajne Frédéric Vasseur.

„Naozaj je to o tom, aby ste poskladali všetko dokopy. Nebol to z našej strany čistý víkend a ako tím sme urobili priveľa chýb,“ priznal boss Ferrari. „Keď v tejto časti štartového poľa neurobíte všetko perfektne, tak nebudete vpredu. V kvalifikácii sme videli šesť alebo sedem áut v jednej desatine. To znamená, že detaily urobia z hrdinu zatrateného.“

Ferrari okrem toho neurobilo všetko perfektne na trati. Aj keď sa vzájomné súboje Sainza a Leclerca neukázali ako rozhodujúce, pre úsilie tímu predstavovali komplikáciu. Carlosovi skomplikoval preteky aj výjazd bezpečnostného vozidla. Podľa slov Vasseura však bolo kľúčové niečo iné.

„Myslím si, že viac sme stratili v poslednom stinte. Carlos mal trochu smolu pri načasovaní zastávky v boxoch tri alebo štyri kolá pred výjazdom safety caru. Mal trochu obavy z takého dlhého stintu na poslednej sade tvrdých pneumatík, preto bol spočiatku trochu konzervatívny. Manažoval to však veľmi dobre,“ povedal Vasseur.

„Na hardoch sme mali o trochu horšiu výkonnosť než na mediumkách. Na konci prvého stintu na stredne tvrdých gumách sme boli v dobrej pozícii, ale na tvrdých sme strácali,“ dodal Fred.

Mal by však čínsky víkend vyvolať u fanúšikov Ferrari nejaké obavy? Nemôže to byť náznak straty formy, čo by bolo zvlášť nepríjemné pred domácimi pretekmi v Imole? Podľa Vasseura nie je panika namieste.

„Ide skôr o to, aby sme vyťažili to najlepšie z toho, čo máme. Tento víkend sme v tomto smere neodviedli dobrú prácu,“ priznal Fred. „Aj pre odlišný formát bolo veľmi ťažké porozumieť asfaltu. To môže znamenať rozdiel, pretože tu hovoríme o jednej desatine, nie o pol sekunde. Nie je to však žiadna výhovorka. Je to rovnaké pre všetkých a niektoré tímy to zvládli. Musíme zistiť, či sa vieme pripraviť o niečo lepšie.“