logo F1online.sk

Johnny Herbert čelil po austrálskom verdikte vyhrážkam smrťou

Nehoda Georgea Russella
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2024

Fanatici z radov divákov opäť povyliezali zo svojich brlohov. Po pretekoch v Austrálii ich “stretol” Johnny Herbert, ktorý spolurozhodoval o treste pre Fernanda Alonsa. V tej chvíli však ešte netušil, že sa mu za verdikt začnú ľudia vyhrážať smrťou.

Trest pre Fernanda Alonsa z VC Austrálie spôsobil kontroverziu a dlho sa preberal medzi osobnosťami F1 aj fanúšikmi. Niektorí z nich však nechceli zostať pri umiernených analýzach, ale rovno sa ozvali Johnnymu Herbertovi, ktorý si v Melbourne plnil úlohy jazdeckého komisára. Okrem neho o trestoch rozhodovali aj Tim Mayer, Matteo Perini a domácu krajinu zastupoval Matthew Selley.

Johnny Hebert je však z tejto štvorice najznámejší, a tak sa stal jasným terčom. “Na VC Austrálie som bol komisárom a dozvuky boli hrozné,” zdôveril sa bývalý pretekár. “Na sociálnych sieťach sa zniesla spúšť vyhrážok smrťou. Mám šťastie, že sa ma nič tak ľahko nedotkne. Príde mi však patetické, že to na mňa takto hodili.”

Podľa bývalého komentátora Sky Sports mu fanúšikovia ešte nezabudli ani to, aký mal názor na Alonsove poznámky o pohonnej jednotke. “Stalo sa to pred časom v Bahrajne. Niekoľko rokov dozadu, keď ešte jazdil za McLaren, Alonso vo vysielačke takmer na každých pretekoch kritizoval motor, ktorý vraj pochádzal z GP2. Ja som vtedy reagoval nahlas. Pracoval som pre Sky a povedal som, že ak sa to Alonsovi nepáči, mal by odísť z tímu. Nepovedal som, že by mal odísť do dôchodku.”

“Potom ku mne [Alonso] prišiel v Bahrajne, keď sme šli naživo, a pustil sa do mňa, že on je majster sveta a neodíde do dôchodku, a že ja som sa stal komentátorom, pretože som nebol majstrom sveta. Fanúšikovia to použili proti mne po Austrálii,” prezradil Herbert.

Podľa niektorých pomýlených priaznivcov Fernanda Alonsa nemal Herbert žiadne právo sa k incidentu vyjadriť. “Na obrazovke sa mi zjavovali správy s emotikonmi dýk. Ľudia mi písali, že vedia, kde bývam, a prídu si po mňa. Väčšinou to boli Španieli. Mali to však pochopiť, pretože vo verdikte bolo veľmi jasne uvedené, ako sme dospeli k rozhodnutiu. Ľudia mi tiež vraveli, že nie som kvalifikovaný sa k tomu vyjadrovať, pretože som nebol majster sveta.”

Herberta to však neprinúti skončiť. “Neodradí ma to od práce komisára. Žiaľ, všetko je to súčasťou balíka. Ja som bol v Melbourne jazdeckým komisárom, takže komisár za jazdcov si to vždy vyžerie. Akceptujem to, nie je to problém.”

Bývalý pretekár, ktorý počas kariéry vyhral tri veľké ceny a sedemkrát sa dostal na pódium, vyzýva sociálne siete, aby začali tvrdo bojovať s násilnými prejavmi.

“Vyhrážky trvali dva týždne a stále chodia. Je to súčasť sveta sociálnych sietí, na ktorých má každý svoj názor, ale nemá fakty, ktorými by ho podporil,” zamyslel sa Herbert. “Deje sa to príliš často. Športovci a predstavitelia mnohých športov sú bombardovaní vyhrážkami smrťou. Mnohí preto trpia. Toto svinstvo a zneužívanie sa však deje vo všetkých sférach aj bežným ľuďom.”

“Tieto platformy by to mali mať vyriešené, no nemajú. Dovoľujú, aby sa to dialo. Nechápem prečo. Mali by zakročiť. Oni však tvrdia, že nevedia nájsť spôsob, ako to zastaviť. Ja tomu neverím,” vyčíta sociálnym sieťam ich nečinnosť. “Môžem sa na tom smiať. Máme šťastie, že nás to neovplyvní, ale mnohých ľudí to zraňuje. Keď sa to stane, malo by sa zakročiť. Niečo s tým treba robiť, no ja nepočujem, že by sa čosi dialo.”

“Tie komentáre o tom, kde žijem… Dýky a vyhrážky, že mi ublížia… Nechápem mentalitu ľudí, ktorí toto robia. To nie sú skutoční fanúšikovia F1 a som si istý, že Fernando by sa cítil trápne, keby vedel, že toto robia jeho podporovatelia,” doplnil.