logo F1online.sk

Musíme zlepšiť kvalifikácie, prízvukuje Vasseur

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková21. 4. 2024

Veľká cena Číny nepriniesla fanúšikom Ferrari veľa dôvodov na úsmev. Vôbec po prvýkrát v tejto sezóne chýbal jazdec v červenej kombinéze na pódiu. Po skvelých výsledkoch tak prišiel tvrdý pád na zem. Vzhľadom na vyššie ambície so štvrtým a piatym miestom rozhodne spokojní byť nemôžu. Šéf tímu Fréderic Vasseur podotýka, že musia zapracovať na novej slabine, a tou sú kvalifikácie.

Po minulom ročníku to pôsobí prekvapivo, ale Achillovou pätou Ferrari sú momentálne kvalifikácie. Charles Leclerc skončil v sobotu len na šiestej priečke, pričom Carlos Sainz sa umiestnil hneď za ním. Následkom toho bola menej výhodná pozícia na štarte. Ako sa v pretekoch ukázalo, na oba Red Bully a Landa Norrisa boli v konečnom dôsledku prikrátki.

Fred Vasseur podľa vlastných slov takýto výsledok neočakával. „Zvolili sme konzervatívny prístup. Mediumky fungovali veľmi dobre, ale na hardoch sme mali neočakávané ťažkosti. Bola to otázka niekoľkých desatín a musíme pochopiť, prečo stredne tvrdé pneumatiky fungovali lepšie a prečo sme mali problémy.“

„Už na štarte sme mali byť viac vpredu. Skutočným problémom bolo, že sme začínali tak vzadu, bezpodmienečne potrebujeme zlepšiť naše postavenie na štarte. Tvrdo sme na to tlačili, ale z auta sme nevytiahli to najlepšie. Kvalifikácie musíme zajazdiť lepšie. Prvý rad nebol pre nás nedosiahnuteľný, ale bohužiaľ to dopadlo takto,“ skonštatoval francúzsky rodák.

Šéfovi Ferrari dáva nádej blížiaci sa balík noviniek. „Prečo sme nepriniesli vylepšenia skôr? Chlapci v továrni tvrdo pracujú a ja nemôžem žiadať viac. Pri šprintovom formáte je ťažké zaviesť niečo nové,“ priblížil. Hlavné väčšie vylepšenia, ktoré by mohli zmeniť celú hru, Ferrari prinesie do Imoly.  

„Mali sme tu podobné preteky ako Sergio Pérez a boli sme blízko Landa Norrisa, len oni to zvládli na tvrdých pneumatikách lepšie ako my. Aj štart bol náročný, ale medzi Charlesom  a Carlosom nedošlo k žiadnym incidentom. Nie je to také zlé, ako sa zdá. Vrátime sa silnejší, uzavrel Vasseur.