logo F1online.sk

Hülkenberg chváli zmeny v nastaveniach, Magnussen lamentuje nad Sargeantom a Cunodom

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala20. 4. 2024

Výraz zmiešané pocity by mohol celkom dobre vystihnúť atmosféru v Haase. Nico Hülkenberg na jednej strane vyťažil z nových pravidiel parc fermé a postúpil do Q3, Kevin Magnussen však nepreliezol bránami prvej časti.

Z pohľadu Nica Hülkenberga to bol hrozný vstup do soboty. V šprinte sa prepadol z trinásteho miesta až na devätnáste, a to Fernando Alonso mu jedno dožičil po svojom odstúpení. Potom však nemecký pretekár dostal priestor chytiť druhý dych. S výdatnou pomocou inžinierov sa to podarilo.

“Nemyslím si, že by sme mohli žiadať o oveľa viac. Mal som veľmi čistú kvalifikáciu z hľadiska réžie aj mojich kôl. Som spokojný. Napravilo to dnešný šprint, pretože ten bol ozaj nanič. Napravili sme to,” zhodnotil kvalifikačný pokrok Nico Hülkenberg.

Keby platili rovnaké pravidlá ako minulý rok a v sobotu by nevzniklo trojhodinové okno mimo parc fermé, čínsky víkend by dostal prívlastok mizerný. “Po prvom tréningu sme sa pokúsili zlepšiť auto, ale zareagovalo veľmi zvláštne. Vypálilo to zlým smerom. Dnes ráno sme s tým museli žiť, ale popoludní to bolo lepšie a viac v súlade s tým, ako by sme na tom mali byť. Som spokojný, ale zajtra čakám náročné preteky. Bude to na dlhé lakte, ale teším sa na to.”

Haas si do Šanghaja priviezol vylepšenia, ktoré by mu mohli pomôcť z hľadiska pretekového tempa. “Teraz môžeme špekulovať, ale zajtra uvidíme a všetko sa dozvieme. Myslím, že Kevin sa celkom dobre dokázal držať [v šprinte]. Trochu ma to napĺňa optimizmom, že zajtra zabojujeme s týmito chlapcami.”

Garáž Kevina Magnussena (X/Haas)

Kevinovi Magnussenovi na postup z Q1 chýbalo 59 tisícin sekundy. Keby sa mu ich podarilo nájsť, mohol sa postarať o ďalšiu potupu pre Sergia Péreza. Prstom napokon ukázal na dvoch súperov, ktorí takisto po Q1 mierili pod sprchy.

“V aute som sa cítil dobre. Len v tom poslednom kole v Q1 Sargeant predo mnou vyletel z trate, čo ma pripravilo o nejaký čas. Neskôr v tom istom kole sa mi Cunoda dostal do cesty, keď som bol v štrnástej zákrute,” trpko sa pousmial Kevin Magnussen, ktorého palubné zábery však nenasvedčujú, že by ho Sargeantov výlet pripravil čo i len o stotinku sekundy, alebo že by ho Cunoda zablokoval. “Keď je to takéto tesné, tak to znamená vypadnutie v Q1.”

Aj Dán je opatrne optimistický, že veľká cena dopadne lepšie a nadviaže na rýchlosť zo šprintu. “Šprint vyzeral byť OK, skončil som desiaty. V nedeľu nás čakajú dlhšie preteky a dúfame, že si polepšíme.”