logo F1online.sk

Prečo FIA vrátila Norrisovi čas? Stella prezradil, že bol pripravený vyraziť za komisármi

Lando Norris mimo trate
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2024

Počas piatkovej kvalifikácie sa v McLarene striedali emócie z oboch koncov emočnej škály. Nakoniec im zostali na tvári úsmevy, keďže komisári vrátili čas Landovi Norrisovi. Šéf tímu Andrea Stella je s verdiktom spokojný. V opačnom prípade bol vraj pripravený vyraziť do kancelárie komisárov a svojho jazdca obhajovať.

V rozhodujúcich chvíľach šprintovej kvalifikácie to Lando Norris poriadne roztočil. Jeho kolo 1:57,940 s prehľadom stačilo na pole position, no fanúšikov McLarenu zamrazilo, keď oň mladík z Bristolu prišiel. Na priebežné prvé miesto sa tak dostal Lewis Hamilton. Až o presne jednu minútu v systéme FIA zasvietila správa, že riaditeľstvo pretekov Landovi Norrisovi vrátilo čas.

Čo sa teda stalo? Lando Norris v predchádzajúcom kole opustil trať na výjazde z poslednej zákruty. To obyčajne vedie k zmazaniu aktuálneho, ale aj nasledujúceho meraného kola. FIA sa tým snaží zamedziť tomu, aby si piloti pripravovali lepší štart ďalšieho pokusu mimo bielych čiar.

Šéf tímu Andrea Stella tuší, prečo komisári spravili krok späť. “My sme boli pripravení bojovať proti tomu rozhodnutiu,” vyhlásil pre oficiálny kanál F1 šéf McLarenu. “Myslím si, že kolo zmazali preto, lebo Lando vyšiel z trate v poslednej zákrute predchádzajúceho kola.”

“V skutočnosti však keď vyjdete z trate v poslednej zákrute predchádzajúce kola, tak v tom nasledujúcom stratíte čas, pretože vyrážate v nižšej rýchlosti,” argumentuje taliansky inžinier. “Myslím si, že riaditeľstvo pretekov si to samo uvedomilo. Lando si pole position zaslúžil a je fajn, že mu toto kolo vrátili.”

Podľa všetkého však kompetentní nehľadeli na to, či Lando Norris v nájazde do prvej zákruty získal čas, alebo ho stratil. Stella by nepochodil s argumentom, že jeho pilot v skutočnosti zaostal o tri desatiny sekundy len v dôsledku výjazdu mimo trať. Pravidlá sú skrátka pravidlá.

Pravidlá sú však pravidlá a v pokynoch riaditeľstva pretekov pre VC Číny chýba smernica, podľa ktorej sa za výjazd mimo trať v poslednej zákrute bude mazať čas aj v nasledujúcom kole. Takúto poznámku sme mohli vidieť napríklad na VC Bahrajnu, ale nie pred týmto víkendom. FIA tak zmazaním času robila nadprácu, čo o minútku napravila.

Pokyny riaditeľstva pretekov pred VC Bahrajnu
Pokyny riaditeľstva pretekov pred VC Číny, v ktorých chýba stať o tom, že za porušenie traťových limitov v poslednej zákrute sa zmaže čas aj v ďalšom kole.

Andrea Stella napokon zasypal Landa Norrisa chválou za to, ako bravúrne zvládol jazdu v náročných podmienkach. “V prvom rade je to šprintová pole position v podmienkach, ktoré boli dosť extrémne. Priľnavosť na intermediálkach bola nízka. Videli sme jazdcov vychádzať mimo trať, čo nie je normálne. Je to dôkaz toho, aký slabý grip ponúkali tieto podmienky.”

“V prvom rade by som chcel zagratulovať Landovi. Pri svojej jazde skutočne minimalizoval dopad podmienok, našiel si svoju cestu a všetko optimalizoval. Dobrá práca, Lando,” doplnil na margo jeho výkonu.

Čo sa teda stalo Oscarovi Piastrimu, že obsadil až ôsme miesto so stratou viac ako troch sekúnd? Aj toto šéf tímu objasnil: “Škoda Oscara, pretože z vlásenky mal problémy s preraďovaním. Prevodovka mu spadla do neutrálu a stratil veľa času. Inak by aj druhý McLaren skončil vysoko vo výsledkoch. Zatiaľ je to fajn. V suchých podmienkach uvidíme, aké reálne sú naše očakávania.”