logo F1online.sk

Alonso: Pretekanie milujem tak veľmi, že nemôžem skončiť

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2024

Budúcnosť Fernanda Alonsa by mala byť v najbližších takmer troch rokoch daná. Španielsky matador podpísal s Aston Martinom novú viacročnú zmluvu, čo znamená, že vo Formule 1 bude jazdiť aj vo svojich 45 rokoch. Jazdcov v tomto veku sme v našom športe naposledy vídavali v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch, ale Fernando, zdá sa, nemá pochybnosti.

Výkony ani vzhľad španielskeho pretekára skutočne nenasvedčujú, že by patril do starého železa. V každom prípade, vek a biológiu nezastavíš, čo znamená, že by bolo múdrejšie sa pripraviť na všetky alternatívy. Alonso je podľa vlastných slov pripravený.

„Je pravda, že budem pretekať aj v 45 rokoch. Keď však budem jedného dňa cítiť, že nie som motivovaný, nie som vo forme, nie som rýchly… Myslím si, že mám s Aston Martinom veľmi úprimný vzťah a budem prvý, kto zdvihne ruku a povie: ‚Viete, možno som tu a tam niečo stratil. Poďme hľadať riešenia.‘ Nemyslím si však, že sa to v nasledujúcich rokoch stane,“ povedal Alonso odhodlane po podpise zmluvy.

„Ako som už povedal v Japonsku, pred pár dňami som podľa mňa odjazdil jedny zo svojich najlepších pretekov v kariére, takže sa cítim dobre. Nevidím žiadny problém,“ dodal Fernando.

Športová dlhovekosť sa v posledných rokoch stala témou aj na vedeckej úrovni. Niet pochýb, že piloti F1 musia byť v špičkovej fyzickej forme, ale je tá v súčasnej dobe problém? Čo zrak alebo koordinácia pohybov? Nehovoriac o časových presunoch a náročnosti kalendára s 24 veľkými cenami.

Minimálne budeme mať v nasledujúcich rokoch „pokusného králika“, ktorého môžeme pozorovať. Neprekvapilo by nás však, keby prefíkaný Fernando prešiel cez rozum aj prírode.

„Samozrejme, Formula 1 si žiada všetok váš čas a všetku vašu energiu. Keď chcete ďalej pretekať, musíte sa vzdať všetkého ostatného,“ vyhlásil Alonso. „Potreboval som pár týždňov, aby som sa zamyslel, či som pripravený sa zaviazať na ďalšie roky.“

„Nešlo o samotné pretekanie, skôr o cestovanie. Keď som sa pozrel na kalendár, mal som trochu obavy, či to na mňa nebude priveľa. Okrem toho tu máte rôzne fotografovania, nakrúcania, predstavenie monopostu atď. Pre jazdca je to náročné a zvlášť pre mňa v tejto fáze kariéry. Povedal som si, že si tým všetkým prejdem na začiatku tejto sezóny,“ spomína dvojnásobný majster sveta.

Ten nakoniec dospel k jednoznačnému záveru. „Pretekanie milujem tak veľmi, že nemôžem skončiť. Myslím si, že radosť z jazdy je väčšia ako obeta, ktorú pre to musíte podstúpiť. Dýcham pre Formulu 1, žijem pre Formulu 1, stravujem sa a trénujem, aby som bol dostatočne fit pre Formulu 1,“ hovorí nadšene Alonso.

„Ešte neprišiel čas, aby som zmenil životný štýl. Môj životný štýl je skvelý. Milujem svoju prácu a nebudem šťastný doma na gauči pred televízorom, na ktorom budem sledovať Formulu 1. Nemám pocit, že by som mal byť v obývačke,“ dodal Fernando.