logo F1online.sk

Alonso zostane s Aston Martinom aj po kariére: Je to celoživotný projekt

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 4. 2024

Fernando Alonso má momentálne na konte 382 veľkých cien. Neprekvapí, že je to najviac zo všetkých jazdcov. Ak sa zúčastní všetkých podujatí v nasledujúcich takmer troch rokoch – a kalendár F1 bude pozostávať z 24 pretekov –, tak sa na konci ročníka 2026 dostane na číslo pre 450. Pre porovnanie, to je o sto viac než aktuálne druhý muž v historických tabuľkách Kimi Räikkönen. Podľa slov samotného Španiela však nová dohoda s Aston Martinom presahuje hranice pretekárskych okruhov.

Minimálne v rokoch 2025 a 2026 ešte uvidíme Fernanda Alonsa vo Formule 1. To znamená, že s nami zostane do svojich 45 rokov a možno aj dlhšie. Je to neuveriteľná športová dlhovekosť, pričom nesmieme zabúdať, aké fantastické výkony predvádza aj v tejto sezóne.

Aj keď jeho vzťah s Aston Martinom nebol vždy krásny – napríklad v priebehu minulej sezóny sme pri poklese výkonnosti tímu videli aj zamračeného Alonsa –, naozaj to vyzerá, že v Silverstone našiel svoju zasnúbenú zem. Podľa jeho vlastných slov prináša podpis novej zmluvy zároveň záruku, že zostane so značkou spojený aj po skončení pretekárskej kariéry.

„Svojím spôsobom je to pre mňa celoživotný projekt,“ vyhlásil Alonso, ktorého cituje Motorsport.com. „Toto je najdlhší kontrakt, aký som kedy podpísal a vďaka nemu zostanem spojený s Aston Martinom mnoho ďalších rokov. Uvidíme, v akej úlohe; uvidíme, ako dlho ešte budem jazdiť.“

„Aj keď nebudem jazdiť, využijem 25 rokov vo Formule 1 a ďalších 10 alebo 15 mimo F1, teda nejakých 40 rokov skúseností v motoršporte, v prospech tímu, ktorý mi dal túto príležitosť. Je to veľmi lákavé a som veľmi motivovaný do ďalších rokov,“ povedal Fernando.

Španielskeho matadora tak uvidíme aj v roku 2026 v úplne novom aute s novým motorom Honda. Podľa vlastných slov nedávalo zmysel, aby predlžoval o rok. Zrejme aj on vie, že Aston Martin nebude bojovať o titul v roku 2025. V sezóne 2026 však začnú všetci od nuly.

„Zaviazať sa na jeden rok pre mňa nedáva zmysel. Nie je to tak, že by mi inde ponúkali len ročnú zmluvu, skrátka som Aston Martinu hneď na začiatku povedal, že atraktívnou súčasťou tohto projektu je práve to, čo budujeme,“ povedal Alonso.

„Pre mňa bolo nutnosťou, aby ma nová zmluva dostala do nového cyklu pravidiel. Na mojom rozhodnutí sa tiež podieľala skutočnosť, že v roku 2026 budú spolupracovať s Hondou. K tomu treba pripočítať Aramco – najväčšieho a najlepšieho partnera na svete,“ pokračoval Fernando vo vychvaľovaní svojho tímu.

„V tíme máme teraz technicky nesmierne nadaných ľudí, ktorí budú profitovať z nového veterného tunela a nových zariadení v Silverstone. Bolo tu veľa faktorov, pre ktoré bol Aston Martin pre rok 2026 atraktívnou voľbou,“ dodal Alonso.