logo F1online.sk

Alonso a Honda sa opäť spoja. Boli dôležitou súčasťou môjho rozhodnutia, hovorí Španiel

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 4. 2024

Fernando Alonso pokračuje v kariére. Nikto mu nepovie (či už pri pohľade naňho samotného, alebo na jeho jazdu), že je pristarý, naopak, výkony „El Nana“ sú stále na viac ako špičkovej úrovni. Jeho projekt v Aston Martine bude pokračovať až do zahájenia novej éry v roku 2026, čo znamená, že ho opäť budú poháňať motory Honda.

Spojenie Alonsa, McLarenu a Hondy v rokoch 2015, 2016 a 2017 skončilo obrovským nezdarom. Španielsky pretekár verný svojej povesti si vtedy japonskú automobilku párkrát vzal na paškál, dehonestoval výkony motora či auta a vyzdvihoval svoje vlastné.

Aziati to neniesli ľahko a hovorí sa, že to Alonsovi nevedeli odpustiť. Vraj mu dokonca zabránili, aby si to v roku 2018 zopakoval na 500 míľ Indianapolis s mocným tímom Andretti. Nakoniec nastúpil s McLarenom, ktorý poháňal Chevrolet, a pokusy v rokoch 2019 a 2020 neboli ani zďaleka také úspešné.

Zdá sa však, že všetka predchádzajúca animozita je zabudnutá a v roku 2026 sa Alonso a Honda opäť spoja, keďže Aston Martin má s japonskou automobilkou uzavretú továrenskú dohodu o dodávkach pohonných jednotiek.

„Čiastočne je za mojím rozhodnutím zostať v Astone práve Honda a rok 2026. Bolo to pre mňa veľmi dôležité. Rozhodne ide o automobilku, ktorá si vo Formule 1 a vo svete motoršportu užila obrovské úspechy. Ako spoločnosť som ich vždy rešpektoval,“ uisťuje Alonso, ktorého cituje Motorsport.com.

„V McLarene to pri ich návrate do športu nefungovalo, ale hneď nato napravili svoje problémy a v súčasnosti dominujú. Myslím si, že v roku 2026 budú mať veľmi pevné základy, ale zároveň majú v Sakure kapacitu, aby postavili niečo veľmi pekné. Po skúsenosti v McLaren-Honda a tiež v IndyCar máme príležitosť opäť spolupracovať,“ skonštatoval Alonso.

Honda a jej príbeh vo Formule 1 je plný zvratov. Najprv sa rozhodli odísť, čo prinútilo Red Bull, aby zahájil vlastný projekt Red Bull Powertrains, ale potom si to Japonci pri pohľade na nové pravidlá rozmysleli. Red Bull už nemal záujem, ale Aston Martin neváhal a využil zlatú príležitosť. Teda aspoň v Silverstone dúfajú, že bude zlatá. Ktovie, v akej forme sa objaví Honda v roku 2026.

„Samozrejme, rád budem experimentovať s udržateľnými palivami v roku 2026. Máme skvelého partnera Aramco, čo je podľa mňa víťazstvo pre obe strany. V roku 2026 ideme do neznáma. Keď si však mám vybrať jednu možnosť, tak si vyberám náš projekt, náš motor a našu pohonnú jednotku,“ hovorí Alonso sebaisto.

„V prvom rade preto, že dominujú. Red Bull a RB majú veľmi silný motor. V druhom rade budú mať s novými palivami a novými predpismi k dispozícii všetky nástroje pre úspech,“ dodal Fernando.