logo F1online.sk

Z tohto auta sme zatiaľ nevyťažili maximum, povedal Vasseur

Frédéric Vasseur
© Ferrari Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 4. 2024

Ferrari má za sebou vydarený štart do sezóny. Na úvodných štyroch podujatiach si vypracovalo náskok na prenasledovateľov a aj s prispením technických problémov nie je Red Bull príliš ďaleko. Faktom však zostáva, že po výkonnostnej stránke monopost SF-24 nestačí na RB20. Aj piloti avizujú, že Ferrari potrebuje vylepšenia, ale podľa Frédérica Vasseura sa tímu zatiaľ nepodarilo vyťažiť plný potenciál zo súčasného auta.

Veľké upgrady sú na ceste. Podľa talianskych médií by mali prísť na domáce podujatie Ferrari v Imole. V Číne a v Miami tak Scuderia musí pokračovať so svojím súčasným balíkom, ktorému však rozumie stále lepšie a lepšie. Je pravda, že toto auto zatiaľ nemá na Red Bull, aj keď podľa Frédérica Vasseura sme ešte nevideli to najlepšie zo súčasného Ferrari.

„Určite musíte zlepšiť rýchlosť vášho auta a priniesť vylepšenia, ale podľa mňa sa nám zatiaľ nepodarilo vyťažiť to najlepšie z nášho auta,“ vyhlásil francúzsky manažér pre Channel 4. „V priebehu víkendu stále robíme nejaké chyby a v prvom rade by ste sa mali sústrediť na to, aby ste dokázali vyťažiť to najlepšie z toho, čo máte k dispozícii. Potom budeme mať čas vylepšiť auto.“

Ferrari malo okrem toho nečakaný problém v kvalifikácii. Charlesa Leclerca asi nikto neoznačí za neschopného kvalifikanta, ale v Austrálii a Japonsku predsa prišli problémy. Podľa slov Carlosa Sainza bolo Ferrari v pretekovom tempe bližšie k Red Bullu než v kvalifikačnom. Aj keď v porovnaní s vlaňajškom ide o príjemnejšie starosti, stále sú to starosti.

„Myslím si, že máme za sebou solídnu nedeľu. Bola to veľmi dobrá stíhacia jazda, mali sme dobrú stratégiu, veľmi dobre sme manažovali pneumatiky a tempo. Keď potrebujeme niečo zmeniť, je to skôr naša sobota. Cieľom pre Čínu tak bude odjazdiť oveľa lepšiu kvalifikáciu,“ odkázal Vasseur.

Ferrari už v tomto roku ukázalo, že balík SF-24 je dostatočne vyvážený. Na všetkých štyroch doterajších okruhoch bolo Ferrari konkurencieschopné, čo tímu vynieslo pódiové umiestnenia. Budúci víkend sa vrátime do Číny. Aj keď tu Formula 1 päť rokov chýbala, okruh sa nezmenil. Jedinou výnimkou je skutočnosť, že okruh si prešiel výmenou povrchu.

„Všetci dobre poznáme trať. Najväčším otáznikom je pre mňa asfalt. To bude rozhodujúce. Bude tiež dosť chladno, čo by mohlo priniesť drobenie pneumatík, čo je ďalšia kľúčová skutočnosť. Okrem toho nás čaká len jeden voľný tréning. Musíte sa teda rozhodnúť, ktorú zmes pneumatík chcete otestovať. Bude to ťažký víkend, ale to platí rovnako pre všetkých,“ uviedol Vasseur.