logo F1online.sk

Sargeant na to „čo najviac tlačil“ a potom prišla chyba: Auto by nemalo byť poškodené

Logan Sargeant
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 4. 2024

Williams vstupoval do tejto sezóny ako potenciálny čierny kôň. Úvod nového ročníka sa však premenil na horor. Dve zničené šasi, vypadnutia, nedostatok dielov a nula bodov. Tímu v roku 2024 nevyšlo prakticky nič a len so šťastím nezničil v nedeľných pretekoch v Suzuke obe svoje autá.

Víkend ako z hororu. Piatková havária Logana Sargeanta ešte neznamenala ďalšie poškodenie šasi, ale pripravila tím o cenné komponenty, ktoré americký pretekár pri svojej nehode zničil. V nedeľných pretekoch havaroval Alex Albon už v nájazde do tretej zákruty a aj keď v tom bol nevinne, neskôr sa ukázalo, že opäť zničil šasi.

V pretekoch tak musel pokračovať osamotený Logan Sargeant. Ten mal v istom okamihu na dosah ruky najlepšiu desiatku, ale jeho snahu nakoniec zmarila chyba v zákrute Degner. Americký pretekár pritom môže hovoriť o šťastí, že nič nezničil. „Tlačil som na to čo najviac, auto však narazilo podlahou o obrubník na výjazde zo zákruty, zablokovali sa pneumatiky a pokračoval som rovno,“ vysvetlil Sargeant udalosti, ktoré takmer viedli k jeho vypadnutiu z pretekov.

Americký pretekár štartoval na mäkkých pneumatikách, ale počas červenej fázy prezul na tvrdé pneumatiky a skúšal stratégiu hard-hard s jednou zastávkou v boxoch. K mechanikom však prišiel spolu so štyrmi svojimi súpermi, s ktorými bojoval o bodované desiate miesto. Všetci sme videli, ako to skončilo.

„Zvolili sme odvážnu stratégiu a pokúšali sme sa absolvovať preteky na tvrdých pneumatikách s jednou zastávkou v boxoch. Podľa mňa by to fungovalo, ale zastavili sme presne v kole, keď sa rozhodli zastaviť všetci ostatní. A tak sme nepredbehli štyri autá, ale štyri autá predbehli nás. Niečo také môže byť zlomový okamih pretekov,“ povedal Sargeant, ktorý následne so svojím tímom zmenil stratégiu.

„Keby nám to vyšlo podľa plánu, preteky mohli skončiť inak. Napriek tomu sme sa snažili prispôsobiť situácii a opäť sme zastavili v boxoch, aby sme prezuli na stredne tvrdé pneumatiky. Stále sme mohli dosiahnuť slušný výsledok, ale urobil som malú chybu,“ povedal floridský rodák.

Keď už preteky nepriniesli takmer nič pozitívne, podľa Sargeanta by po výlete do štrku malo byť auto nepoškodené, keďže do ničoho nevrazil. „Myslím si, že by to malo byť v poriadku. Štrk možno narobil pár vrások, ale nie je to nič veľké,“ povedal Logan.