logo F1online.sk

Verstappen sa nikoho nebojí, no po podpise Alonsa by nadvihoval obočie

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2024

V padoku je len zopár jazdcov, ktorí by sa mohli vyrovnať Maxovi Verstappenovi. Dokázali by ho poraziť napríklad Lewis Hamilton či Fernando Alonso? Trojnásobný šampión o svojich schopnostiach nepochybuje a nikoho sa nebojí, no konštatuje, že nad angažovaním Alonsa Red Bullom by sa ešte dlho pozastavoval.

Keď sa mal Fernando Alonso po nedeľných pretekoch pristaviť pri téme potenciálneho prestupu do Mercedesu, trochu ho ofrflal. Keďže strieborné šípy v pretekoch skončili až za ním, taký prestup sa mu nejaví byť “veľmi atraktívny”.

Padok má jasno v tom, kam sa chce Španiel dostať. Ralf Schumacher už avizoval, aký je Horner veľký fanúšik Fernanda Alonsa a portál The Race zas konštatoval, že 42-ročný matador “naplno tlačí” na to, aby sa dostal k červeným býkom. Menším problémom môže byť Helmut Marko, ktorý vraj Alonsa v tíme nechce…

A okrem neho azda ani Max Verstappen. Ak má Holanďan právomoc prehovoriť do toho, kto bude sedieť na druhej strane garáže, prečo by si do tímu púšťal Alonsa? Sergio Pérez je viac ako ideálny tímový kolega: Ničím ho neohrozuje a zatiaľ si plní svoje úlohy tímovej dvojky.

“Mne je jedno, kto sedí vedľa mňa,” odkázal Max Verstappen pre De Limburger jednoznačne. “Povedal som to aj tímu. Vždy som si veril a podľa môjho názoru som nad všetkými ostatnými.”

Alonsa by však do tímu aj tak nebral. “Ak sa ma na to pýtate, prišlo by mi čudné podpisovať 42-ročného jazdca. Red Bull vždy vyznával tradíciu vychovávania vlastných mladých jazdcov. Podpísanie Sergia Péreza predstavovalo odklon od tohto trendu, ale pri 42-ročnom pilotovi by to bolo ešte výraznejšie.”

Trojnásobnému šampiónovi ide o dobro tímu. Do tohto plánu však Alonso celkom nezapadá. “Ja s Fernandom vychádzam dobre, o to nejde. Hľadím však aj na budúcnosť tejto stajne. V konečnom dôsledku je na nich, aby rozhodli, kto bude jazdiť kde.”

Verstappena nemožno ignorovať

Zatiaľ čo Fernando Alonso sonduje v zákulisí, Toto Wolff hádže svoje udice priamo pred kamerami. Toľko slov chvály na adresu víťaza VC Japonska sme z úst šéfa Mercedesu ešte nikdy nepočuli. Verstappen chápe, že ho chce Wolff prilákať do Mercedesu a snaží sa mu ulahodiť sladkými rečami.

“Nič iné ani nemôže robiť. Chápem, prečo to robí. Mňa nemožno ignorovať,” uvedomuje si svoju hodnotu Verstappen. “V minulosti sme rokovali s Mercedesom, bolo to ešte pred Red Bullom. Vtedy mi hovorili: Aby si sa stal úspešným, musíš spraviť toto a tamto. Myslím si však, že odvtedy som im ukázal, ako sa to robí. Chápem, že by ma chceli mať v aute.”

Zdá sa, že oba tábory už zabudli aj na rok 2021, keď sa hovorilo o tom, že vzťah medzi Verstappenom a Wolffom je “nenávratne poškodený”. Čas však vyliečil aj túto ranu. “Pozrite: Pred pár rokmi bolo medzi nami a Mercedesom trochu viac napätia.”

Tak trochu viac? “Áno, povedal by som, že trochu viac, haha,” rozosmial sa. “Všetko sa však dá odpustiť a zabudnúť. To platí pre obe strany, no neznamená to, že by som mal teraz jazdiť niekde inde. Okrem toho Mercedes momentálne nemá najrýchlejšie auto. Tým je Red Bull.”