logo F1online.sk

Wolff dopraje Vasseurovi aj Ferrari: Tento úspech si zaslúžia

Charles Leclerc a Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala30. 3. 2024

Posledné dve edície Veľkej ceny Austrálie sa z pohľadu Ferrari líšili ako deň a noc. V talianskej stajni veria, že podobne dopadne viacero podujatí tejto sezóny a veľká časť divákov im to úprimne želá. Nie sú však sami. Ako by povedal Sebastian Vettel, všetci sú fanúšikovia Ferrari, aj keď to nepriznávajú. Toto Wolff sa však k tomu po pretekoch v Melbourne priznal.

Deväť veľkých cien Formula 1 hľadala ďalšieho premožiteľa Maxa Verstappena. Opäť sa ním stal Carlos Sainz, aj keď pobyt na nemocničnom lôžku a operácia ho mali vylúčiť z okruhu favoritov na víťazstvo. Triumfu Scuderie nasadil korunu aj Charles Leclerc ziskom druhej priečky.

Ak si ešte spomeniete na Veľkú cenu Austrálie 2023, vybaví sa vám hrozivý obraz. Charles Leclerc vtedy havaroval už v prvom kole a Carlos Sainz sa prepadol na dvanástu priečku. Jeho uspokojivý výsledok vykastroval päťsekundový trest, ktorý po červenej vlajke znamenal prepad o osem pozícií.

“V prvom rade sa teším z Ferrari. Teším sa aj s Fredom, zaslúži si to,” hovorí Toto Wolff, ktorý svojmu kamarátovi z padoku úprimne želá tento úspech. Aj on má totiž v pamäti minuloročné preteky, po ktorých musel mať Vasseur podobné pocity ako po minulotýždňových pretekoch šéf Mercedesu.

Viedenčan si zaspomínal na minulý rok aj Vasseurove problémy. “Vlani sme spolu leteli z Dubaja do Melbourne. Vtedy mu vyskočila platnička a nemohol sa posadiť ani zaspať. Celých trinásť hodín v lietadle len stál.” Tieto útrapy zostali bez odmeny. “Potom jedno z jeho áut havarovalo a to druhé dorazilo do cieľa štvrté (pred penalizáciou, pozn. red.). Vyzeralo to katastrofálne. Bol pod tlakom celého Talianska a teraz získal double.”

Ferrari vlani u protinožcov nezískalo ani jeden bod, teraz odchádzal naprázdno Mercedes. Wolffovi sa to ťažko prehĺta, ale to mu nebráni vyzdvihnúť výkon súpera. “Akokoľvek môžem nenávidieť situáciu, v ktorej sme sa ocitli, on si to zaslúži, Ferrari si to zaslúži, Taliansko si to zaslúži. A zaslúži si to aj Carlos. Nie pre jeho slepé črevo, ale preto, že mu už odkazovali: Ty tu už nie si. A bum! Vidíte, čoho je schopný človek, keď to potrebuje.”

Carlos Sainz si stále hľadá miesto a určite bude klopať na dvere Mercedesu. Spolumajiteľ strieborných šípov priznal, že je medzi hlavnými kandidátmi, hoci určite nie je jediný. Ako už dobre vieme, Mercedes sníva o Verstappenovi, ale môže siahnuť aj po Antonellim či Alonsovi.

“Všetci dostupní jazdci, alebo o ktorých by sme mali záujem, majú svoje argumenty za. Je to ťažký výber,” pripustil Wolff. “Nie je to tak, že pri jednom sú K.O. kritériá a všetko ukazuje na toho druhého. Chcem si spraviť odstup a monitorovať situáciu, pretože niektorí spomenutí chlapci môžu podpísať kontrakt s inými tímami.”