logo F1online.sk

Wolff priznáva, že si Hamiltona v červenej kombinéze nevie predstaviť

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2024

Celá kariéra Lewisa Hamiltona je spätá s Mercedesom. Najskôr v spojení značky s McLarenom a neskôr samostatne. Už čoskoro ho však čaká prestup, na ktorý si dlho budeme musieť zvykať. Britského rekordmana si totiž veľa ľudí vo Ferrari tak celkom nevie predstaviť, čo platí aj o Totovi Wolffovi.

Aj keď Lewis Hamilton v auguste podpísal nový dvojročný kontrakt, verný mu nezostal. Namiesto toho využil výstupnú klauzulu a rozhodol sa prestúpiť do Ferrari, čím mnohých poriadne zaskočil.

Všetko sa zomlelo tak rýchlo, že medzi Hamiltonovým priznaním a oficiálnym vyhlásením neuplynulo veľa času. “Myslím si, že mu prišlo ťažké povedať mi to, pretože na Vianoce odchádzal s mantrou ‘s Mercedesom na večné veky’. V tom období sa obyčajne veľmi nezhovárame, pretože je preč,” pustil sa do vysvetľovania Toto Wolff v rozhovore s Fox Sports. “Inak sa spolu bavíme každý deň.”

Lewis Hamilton využil tento čas, keď naňho Wolff nepôsobil svojimi motivačnými rečami, aby začal rokovania s Ferrari, vyjednal si podmienky a všetko dotiahol do konca. Kontrast s poslednými jednaniami medzi Mercedesom a Hamiltonom je značný. Tie sa ťahali celé mesiace…

“Keď sa vrátil, spýtal sa ma, či môžeme zájsť na kávu. Tak prišiel na kávu, na ktorú chodíme pred štartom sezóny bežne,” pokračoval Wolff, ktorý v tej chvíli ešte netušil, čo sa pečie. “A vtom mi povedal: Idem do Ferrari. Spýtal som sa ho: Vážne?”

“Nie, že by ma to šokovalo, pretože sme mali podpísaný krátkodobý kontrakt, ale to načasovanie na začiatku sezóny… Spýtal som sa ho, prečo na začiatku sezóny? Povedal, že to chcel dostať von a neniesť so sebou toto bremeno,” hovorí tretinový majiteľ stajne a Hamiltonov večný spojenec.

Wolff mal čo predýchavať. “Vtedy treba zostať pragmatický. Po piatich minútach šoku a rozčarovania som si povedal: Dobre, kedy to oznámime? Čo spravíme pred sezónou? A on odvetil, že s tým oznámením je to trochu ťažšie, pretože to už začína unikať [do médií]. Nemal som veľa možností.”

V Mercedese už na druhý deň zvolali veľké stretnutie a večer o všetkom vedeli aj médiá. Tentoraz oficiálne: Z Lewisa Hamiltona sa v roku 2025 stane pilot Scuderie Ferrari. Športové weby a denníky toho boli plné.

Vedeniu Mercedesu sa na tieto titulky muselo pozerať len ťažko, no Wolff tvrdí, že z rozhodnutia svojho zverenca nebol sklamaný. “Vôbec nie. Športovci majú k dispozícii len krátky čas, kedy sú na vrchole svojich síl. Trvá to možno desať alebo pätnásť rokov. Musia ísť do toho a využiť tento čas tak, aby vyhrávali čo najviac. Preto ho chápem, keď mi hovorí, že sa musí vybrať inou cestou a znovu sa nájsť.”

“Vidím aj pozitíva, pretože sme zažili skvelé roky a vytvorilo sa medzi nami silné puto. V tomto zmysle sa dokážeme od toho odosobniť a zaželať si všetko najlepšie,” nechal sa počuť 52-ročný Viedenčan, hoci uznáva, že to bude zvláštne. “V prvom rade si ho v červenej neviem predstaviť. Nemyslím si, že by sa k nemu hodila. Bude to však zaujímavý pohľad.”

A napokon, akí by to boli priatelia, keby si Hamiltona nezačal doberať? “Nuž a potom som mu povedal: Len si poriadne predstav naše zadné krídlo, pretože to je perspektíva, ktorá ťa čaká!”

“Dúfam, že ho na trati budeme porážať,” dodal Wolff.