logo F1online.sk

Verstappen súcití so Sargeantom: Už by som sedel v lietadle domov

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 3. 2024

Motoršport veľmi často nebýva spravodlivý, no len málokedy sa o tú skrivodlivosť postará váš vlastný tím. V Austrálii sa to stalo Loganovi Sargeantovi, ktorý však všetko zvláda veľmi chlapsky. Max Verstappen by vraj taký pokojný nebol.

Ak má ešte Williams vôbec nejakých fanúšikov, tak tí môžu len so slzami v očiach spomínať, aký to bol svetový tím za čias Franka Williamsa. Je totiž priam nepochopiteľné, čo britská stajňa stvára v tejto sezóne; na prvé tri veľké ceny prišla bez náhradného šasi a bez neho sa bude musieť zaobísť ešte minimálne na pretekoch v Suzuke. Ak by Alex Albon rozbil svoj monopost aj tam, bude Sargeant opäť uvoľňovať kokpit?

Z pohľadu výkonnosti a výsledkov tímu je určite správne posadiť do auta Alexa Albona, ktorý vlani získal pre tím 27 z celkových 28 bodov. Na druhej strane to bol však on, kto v tréningu poškodil šasi a pohonnú jednotku.

“Z výkonnostného hľadiska to, samozrejme, chápem,” zhodnotil situáciu vo Williamse úradujúci šampión Max Verstappen. “Ale to nijako nezmaže skutočnosť, že z Loganovho pohľadu je to nanič.”

Holanďan dokonca prezradil, ako by zareagoval, keby bol na Sargeantovom mieste. “Ja nie som v takej istej pozícii, ale teraz by som už sedel v lietadle domov. Ak by sa mi stalo to isté, tiež by som moje auto rozbil na totálku, aby nikto nemohol jazdiť,” odvetil so smiechom.

Potom však už serióznejším hlasom tajomne doplnil: “V mojej situácii by sa však nič také nemohlo stať, čo podľa mňa aj dáva zmysel.”

Čo tým mohol Max Verstappen myslieť? Na jednej strane určite verí tímu a jeho profesionálnemu prístupu, že vždy by mal poruke náhradné šasi. Na druhej strane verí aj sebe, že bude na tom lepšie ako tímový kolega, nuž a v neposlednom rade ho pred takýmto scenárom môže chrániť aj jeho zmluva.

Keď sa v piatok začalo špekulovať o tom, či Alex Albon dostane Sargeantovo šasi, uvažovalo sa aj nad zmluvami jednotlivých jazdcov. Je nemysliteľné, aby veľké hviezdy nemali vo svojich kontraktoch klauzulu, ktorá ich chráni pred podobnou situáciou. Logan Sargeant zrejme takúto nepriestrelnú zmluvu nemá, a ak áno, Williams mu musel na oplátku ponúknuť niečo iné.

Môžeme len hádať, čo by to mohlo byť.