logo F1online.sk

Nedovolím, aby druhí diktovali môj osud, hovorí Alonso

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Postaví sa na štart sezóny 2025 aj Fernando Alonso? A ak áno, vo farbách ktorého tímu ho uvidíme? Španielsky matador patrí k najzaujímavejším artiklom na prestupovom trhu a nemá pre rok 2025 platný kontrakt. Po prestupe Lewisa Hamiltona začali dotieravé otázky o budúcnosti pilotov akosi skoro, ale Alonso upokojuje prítomných, že ešte nevie, či vôbec bude pokračovať v kariére.

Dvojnásobný majster sveta dal začiatkom roka jasne na známosť, že najprv sa rozhodne, či bude pokračovať, až potom si vyberie z ponúkaných možností. Veľmi túži napríklad po návrate na Rely Dakar a necháva záujemcov čakať. Musíme pritom počítať s možnosťou, že sa rozhodne úplne odísť z Formuly 1.

„Keď chcete byť strojcom svojho vlastného osudu, niekedy vám to osoží, inokedy vám to ublíži, ale ja som vždy bol taký,“ prehlásil Alonso pred novinármi v Austrálii. „Ja rozhodnem, kedy prestúpim, kedy sa pripojím k tímu, kedy odídem z F1 a kedy sa vrátim. Teraz sa musím rozhodnúť, čo budem robiť v budúcom roku.“

„Nebudem sa pozerať, čo robia ostatní a ja rozhodnem o mojom osude. Urobím to podľa seba, či už sa rozhodnem správne, alebo nesprávne. Vždy som taký bol,“ odkázal jednoznačne španielsky veterán.

Alonso v Džidde naznačil, že rozhodnutie by mohlo prísť už v nasledujúcich týždňoch. V Austrálii dodal, že nemá žiadne novinky a za tých niekoľko dní nedošlo k žiadnemu posunu. Priority sú vraj teraz inde. „Nič sa príliš nezmenilo a v nasledujúcich týždňoch sa ani nezmení,“ pokrčil plecami rodák z Ovieda.

„Možno nechcem čakať až do leta, pretože to by nebolo fér voči mne a môjmu tímu, keby museli hľadať ďalšie možnosti. Nechcem to však ani uponáhľať a rozhodovať sa, keď ani hlava nemyslí na ďalší rok. Hlava sa teraz sústredí na veci, ktoré chcem s autom vyskúšať po úvodných podujatiach. Je to také vzrušujúce, že nechcem myslieť na ďalší rok,“ povedal Alonso.

Ten však predsa len aspoň trochu potešil Aston Martin, keď povedal, že preňho a jeho kariéru je prioritou tento tím. „Keď sa rozhodnem, ako prvé pôjdem do kancelárie Aston Martinu. To je moja priorita a moja lojalita patrí tomuto tímu. Som im vďačný za príležitosť, ktorú mi dali pred dvoma rokmi. Ak sa nedohodneme, potom sa budem obzerať inde, ale to je pre mňa až druhá možnosť,“ vysvetlil Fernando.