logo F1online.sk

Smedley sa na rozdiel od Massu už nemieni rokom 2008 zapodievať: Titul je v správnych rukách

Felipe Massa v roku 2013
© ITU Pictures/Wiki Commons
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

Zatiaľ čo Felipe Massa sa s konečnými výsledkami šampionátu 2008 nehodlá zmieriť ani po šestnástich rokoch, jeho niekdajší pretekový inžinier a blízky priateľ Rob Smedley považuje celú vec za dávno uzavretú. Brit síce rozumie dôvodom, pre ktoré sa Brazílčan obrátil so žalobou na súd, no legitímnym a právoplatným majstrom sveta z roku 2008 je podľa neho Lewis Hamilton.

Rob Smedley bol pretekovým inžinierom Felipeho Massu za čias Brazílčanovho pôsobenia vo Ferrari a rodákovi zo Sao Paula zostal „verný“ aj po prestupe do Williamsu. V súčasnosti sa však niekedy nerozlučná dvojica v jednej veci názorovo výrazne rozchádza.

Zatiaľ čo Massa sa nevie zmieriť s dopadmi kauzy „Crashgate“ na konečné poradie šampionátu 2008, Smedley považuje celú vec za dávno uzavretú a nemieni jej ďalej venovať svoju pozornosť.

Brit tvrdí, že titul spred šestnástich rokoch je v správnych rukách a pokiaľ sa niekedy mali viesť dohady o tom, či zaslúžene, malo sa tak stať v roku 2008 a nie takmer o dve desaťročia neskôr.

„Pretekárski bohovia sa rohodli titul z roku 2008 dožičiť niekomu inému ako nám,“ vyslovil sa Smedley v podcaste Formula For Success. „Bolo by skvelé vyhrať šampionát za rok 2008 – ale v roku 2008. Nám sa to nepodarilo. Zaslúžene zvíťazil pretekár, ktorý mal na konci roka najväčší počet bodov, a tým bol Lewis. Je pravdou, že mu pomohli preteky v Singapure, ale také je už pretekanie.“

Aj keď sa Smedley k šampionátu z roku 2008 stavia úplne odlišne ako Massa, svojmu niekdajšiemu zverencovi nemá jeho súdne ťaženie za zlé. Brazílčanovým dôvodom na to viesť súdny spor rozumie a praje mu, aby bol úspešný. On samotný sa však do veci miešať nemieni.

„Felipe je jedným z mojich najlepších kamarátov a pokiaľ chce pokračovať v tom, čomu sa aktuálne venuje, nikto by mu v tom nemal brániť. Ja som však typom človeka, ktorý sa nepozerá späť do minulosti. Nezaujíma ma, čo sa stalo včera, zaujíma ma, čo sa deje dnes, čo sa stane zajtra a ako to môžem ovplyvniť.“

„Felipe objasnil dôvody, pre ktoré robí to, čo robí. Chce nastoliť spravodlivosť a má na to plné právo,“ poznamenal Smedley. „Neodvážim sa predpovedať, ako to celé skončí. Budem to však na diaľku (dôkladne) sledovať. Uvidíme, ako sa to napokon celé rozuzlí,“ doplnil niekdajší inžinier Williamsu, Ferrari a Jordanu.