logo F1online.sk

Briatore o Hamiltonovi: Ferrari mu musí dať dobré auto, inak sa “nepretrhne”

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

Bývalý šéf Renaultu Flavio Briatore si myslí, že Lewis Hamilton bude prínosom pre Ferrari iba za predpokladu, že tím z Maranella bude v roku 2025 a neskôr disponovať dostatočne konkurencieschopným monopostom. Pokiaľ tomu tak nebude, sedemnásobný šampióna vraj len „splynie s davom“ a nijak zvlášť sa „nepretrhne“.

Hamilton vstúpil do svojej poslednej sezóny vo farbách Mercedesu. V roku 2025 totiž prestúpi do Ferrari, kde majú od 39-ročného Brita veľké očakávania. Tie však podľa Flavia Briatoreho naplní sedemnásobný majster sveta iba vtedy, ak bude mať naporúdzi monopost súci na vyhrávanie.

Pokiaľ sa tento scenár nenaplní a Ferrari bude hrať iba druhé husle, Briatore je presvedčený o tom, že Hamilton sa od úsilia „nepretrhne“ a takpovediac iba „splynie s davom“.

„Ferrari vyzerá byť v súčasnosti po Red Bulle druhé najrýchlejšie, čo však nie je pozícia, s ktorou by boli v Maranelle spokojní,“ vyslovil sa Briatore pre taliansku televíziu Rai 1. „Ich auto sa musí nevyhnutne zlepšiť. Stratu, ktorú majú v súčasnosti na Red Bull (podľa Briatore ide až o osem desatín na kolo, pozn. red.), sa nepodarí zmazať žiadnemu z jazdcov.“

Ak by bol Hamilton súčasťou Ferrari už dnes, podľa Briatoreho by si nepočínal lepšie ako Charles Leclerc. Talian sa totiž nazdáva, že Brit v prípadoch, keď nedisponuje víťazným monopostom, stráca na motivácii, čo sa odráža aj na jeho prístupe.

„Odzrkadlilo by sa to v tom, že by v porovnaní s Leclercom zrejme ťahal za kratší koniec,“ vysvetlil Briatore. „Je totiž jedným z tých jazdcov, ktorí do pretekania nevkladajú veľa úsilia, pokiaľ nie je auto dostatočne dobré.“

Obdobný pohľad na vec ako Briatore má aj David Coulthard. Ten síce netvrdí, že by sa Hamilton dostatočne nesnažil, ale naznačuje, že v súčasnosti nestačí na tímového kolegu Georgea Russella, a to zrejme aj preto, že je už mysľou vo Ferrari.

„Toto auto mu jednoducho nesedí,“ povedal Coulthard pre Channel 4. „Na druhej strane, George dosahuje jedno rýchle kolo za druhým. Hamilton tak v internom súboji očividne ťahá za kratší koniec.“

„Pokiaľ sa s autom zžije, bude opäť konkurencieschopný. Momentálne to však vyzerá tak, že je už mysľou vo Ferrari,“ poznamenal Škót.