logo F1online.sk

Hamiltonovi sa v Bahrajne neprelomilo sedadlo, ubezpečuje Mercedes

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 3. 2024

Počas minulotýždňových pretekov v Bahrajne sme mohli začuť aj jednu neštandardnú vysielačku. Lewis Hamilton v nej informoval tím, že sa mu zlomila sedačka, čo vyvolalo obavy, či britský jazdec dôjde až do cieľa. Napokon sa však nezdalo, že by ho to príliš obmedzilo. Podľa Mercedesu bola totiž sedačka v poriadku.

Lewis Hamilton sa k stave svojho sedadla vyjadril po pretekoch pre televíziu DAZN. Aj v tej chvíli bol presvedčený, že v kokpite niečo nebolo v poriadku. “Brzdil som do prvej zákruty a zrazu sa mi posunulo sedadlo. Pravá časť sa v podstate prepadla. Myslím si, že niečo prasklo a chvíľu sa to hýbalo. Zadok som mal vo vzduchu, jeho jedna polovica trčala vo vzduchu.”

Sedemnásobný majster sveta nakoniec dorazil do cieľa na siedmom mieste. Azda mohol skončiť aj vyššie, no jedno je podľa Mercedesu jasné: Sedačkou to nebolo. Podľa šéfa traťových inžinierov Andrewa Shovlina bola v poriadku.

“Keď sme auto dostali späť, okamžite sme skontrolovali sedadlo a bolo v poriadku,” potvrdil Andrew Shovlin v debriefingu z dielne Mercedesu. “Dnes sú sedadlá navrhnuté tak, aby ich v prípade nehody bolo možné zdvihnúť z kokpitu spolu s jazdcom. Pripútaný jazdec je v podstate tým prvkom, ktorý drží sedadlo na svojom mieste.”

V Mercedese majú jedno možné vysvetlenie. “Napadá nám jediná vec. Ak bol Lewis čo i len trochu menej pevne pripútaný, jemne sa mohol pohnúť, sedadlo sa nadvihlo a mierne sa pohlo pred tým, ako zas spadlo dolu. Keď sme sa naň totiž pozreli, nenašli sme žiaden dôkaz poškodenia alebo zlého umiestnenia.”

“Z pohľadu jazdca môže byť trochu nepríjemné, ak nie je pevne spojený s autom, no poškodenie sedadla neznamená, že pilot nebude pripútaný. Vždy je v bezpečí. Ako som však povedal, zdá sa, že šlo o niečo veľmi malé, čo azda spôsobilo pohyb, no potom to znova zapadlo na svoje miesto a po zvyšok pretekov bolo všetko v poriadku,” doplnil Shovlin.