logo F1online.sk

Do kalendára pre rok 2021 sa tlačí Saudská Arábia. Amnesty vyzýva F1 k činu

Po štarte VC Eifelu 2020
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2020

Hoci zatiaľ nepoznáme ani pracovnú verziu kalendára pre rok 2021, šéfovia tímov ju v pondelok na zasadnutí Komisie Formuly 1 už videli. Medzi veľkými cenami sa objavili aj preteky v saudsko-arabskej Džidde, čo sa nepozdáva viacerým ľudskoprávnym organizáciám. Formulu 1 vyzývajú k tomu, aby si nezakrývala oči pred porušovaním práv žien v tejto časti sveta.

Partnerstvo Formuly 1 so Saudskou Arábiou sa podarilo posilniť prostredníctvom miestneho petrochemického giganta Aramco, ktorý sa stal titulným sponzorom napríklad tohtoročných pretekov v Maďarsku a Španielsku.

Dlhodobé plány rátajú so zorganizovaním veľkej ceny v roku 2023 v Rijáde, no predtým by Formula 1 mala zavítať do uličiek mesta Džidda vzdialeného necelých 80 kilometrov od Mekky. Ak sa podarí túto víziu zrealizovať, pôjde o ďalšie veľké motoršportové podujatie v tejto krajine, napríklad v roku 2018 tu diváci mohli sledovať preteky Formuly E.

Amnesty International medzitým upozorňuje na to, že cieľom Saudskej Arábie je za pomoci športu mediálne prekryť problémy s ľudskými právami v krajine. V úvode roka varovala aj pred pokusom odkúpiť britský klub Newcastle United, ktorý napokon stroskotal. Saudi začali navyše v čase pandémie investovať do množstva firiem, ktoré finančne zasiahla pandémia.

Bude zaujímavé sledovať, ako sa k celej veci postaví Formula 1, ktorá sa odela do dúhovej a čiernej, a na čele s Lewisom Hamiltonom vyzýva k dodržiavaniu ľudských práv voči minoritám hlavne v západnom svete.

“Kompetentní v Saudskej Arábii očividne považujú elitný šport za spôsob, ako si napraviť poškodenú reputáciu,” hovorí Felix Jakens z Amnesty International. “Formula 1 by si mala uvedomiť, že Veľká cena Saudskej Arábie 2021 by sa spolupodieľala na snahách o prekrytie siahodlhých problémov s ľudskými právami, a to za pomoci športu.”

O rovnosti mužov a žien sa na Blízkom východe hovoriť stále nedá, hoci režim postupne upúšťa od konzervatívnych hodnôt. Napríklad len nedávno vedenie krajiny udelilo ženám právo šoférovať, cestovať bez súhlasu muža či navštevovať futbalové zápasy. Množstvo práv, ktoré sú u nás samozrejmosťou, im je ale stále odopieraných.

“Ak sa Veľká cena Saudskej Arábie stane skutočnosťou, Formula 1 by mala prinajmenšom trvať na tom, aby všetky kontrakty zahŕňali prísne pracovné štandardy naprieč všetkými dodávateľskými reťazcami, a že preteky otvoria svoje brány pre všetkých bez diskriminácie,” pokračuje Jakens. “Pred pretekmi v Džidde vyzývame všetkých jazdcov, majiteľov a tímy, aby zvážili vystúpiť a prehovoriť o situácii ohľadom ľudských práv v krajine.”

Formula 1 sa k Veľkej cene Saudskej Arábie odmietla vyjadriť, keďže toto podujatie ešte nebolo oficiálne potvrdené. Hovorca však vydal všeobecné stanovisko: “Po celé desaťročia Formula 1 tvrdo pracovala na tom, aby bola pozitívnou hnacou silou pre miesta, kde preteká, a prinášala ekonomické, sociálne a kultúrne benefity. Športy, akým je aj Formula 1, majú výnimočné postavenie, križujú hranice a kultúry, spájajú krajiny a komunity, ktoré zdieľajú vášeň a nadšenie zo súťaže a úspechov.”

“Našu zodpovednosť berieme veľmi vážne. Naše stanovisko ohľadom ľudských práv a ďalších problémov sme jasne prezentovali všetkým partnerom a hosťujúcim krajinám. Tie sa zaviažu rešpektovať, aby tieto práva boli na podujatiach dodržiavané,” doplnil hovorca.

Súvisiace články