logo F1online.sk

Vettelovi vraj do Aston Martinu pomohol Ecclestone

Sebastian Vettel
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2020

Pri pohľade na menoslov jazdcov, ktorých uvidíme na štartovom rošte v roku 2021, sa nám môže zdať, že snívame. Hamilton, Verstappen, Leclerc, Ricciardo, zrejme i Räikkönen. Vracia sa nám Fernando Alonso a s najväčšou pravdepodobnosťou aj meno Schumacher. Bolo by to ale ono bez Sebastiana Vettela? Podľa Bernieho Ecclestona určite nie, a preto nemeckému pretekárovi podal pomocnú ruku.

So Sebastianom Vettelom to vyzeralo zle-nedobre. Po májových správach o jeho odchode z Ferrari jazdecké domino rýchlo popadalo a jedinou šancou pre Nemca bol zrazu len Racing Point, resp. Aston Martin. Aj tu boli pochybnosti, či sa tím zo Silverstonu vzdá nielen peňazí Sergia Péreza, ale aj jeho veľmi silných výkonov, a vymení ho za Sebastiana Vettela, ktorý nejazdí zrovna konzistentne a jasne dostáva od svojho kolegu “na frak”.

“Leclerc je určite jeden veľký talent. Ale to bol aj Sebastian Vettel, resp. ešte stále je. A má viac skúseností. V skutočnosti by mal byť na čele, no keďže nie je, tak na to musia byť nejaké iné dôvody,” zamyslel sa nad Vettelovým ťažkým obdobím bývalý šéf efjednotky Bernie Ecclestone pre Sport 1.

Rodákovi z Heppenheimu vraj stále verí. “Na vrchu mojich osobných štatistík mám aj Sebastiana Vettela. Nie je to tak dávno, čo sme si ho predstavovali na čele historických štatistík. Teraz, žiaľ, sa o ňom málokto vyjadruje pozitívne. Vo Formule 1 je však pilot závislý od monopostu. Nezdá sa, že by mu jeho Ferrari veľmi sedelo.”

Vo svete Formuly 1 sa momentálne špekuluje o tom, či sú problémy Sebastiana Vettela spôsobené jeho slabšou formou, alebo či v tom nezohráva úlohu aj samotné Ferrari. Ecclestone za tie roky tento tím dobre pozná a pochybuje o tom, že sa vo Ferrari koncentrujú len na športové výsledky.

“Ferrari bol vždy taký nepriehľadný tím, v ktorom hrali vnútorné politické hry dôležitú úlohu,” vysvetľuje Mr. E. “Realita je taká, že len za čias Michaela Schumachera všetci ťahali za jedno lano. Našťastie Sebastiana Vettela čaká o rok nová výzva v Aston Martine. Dá odpoveď všetkým pochybovačom, ktorí neveria v jeho schopnosti.”

Sebastian Vettel vždy udržiaval nadštandardne dobrý vzťah s Berniem Ecclestonom. Sú v kontakte ešte aj dnes, navyše v čase pandémie? “Áno, často sme na telefóne. Vypočujem si ho a potom mu poviem svoje zhodnotenie veci. Tiež som mu pomohol, aby vyšla tá dohoda s Aston Martinom.”

Ako to? “Vyvíjal som veľký tlak na Lawrenca Strolla, aby Sebastiana vzal. Povedal som mu, aký je Sebastian ešte stále dobrý a že nakoniec to bude výhodné pre obe strany, ak by sa podarilo dať dokopy tú zmluvu. Myslím si, že ho moje argumenty pomohli presvedčiť.”

Súvisiace články