logo F1online.sk

Alonso v kvalifikácii prekvapil sám seba: Nečakal som, že budeme takí konkurencieschopní

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2024

Aston Martin pred oboma McLarenmi, to je jeden z menej očakávaných rezultátov piatkovej kvalifikácie v Bahrajne. Fernando Alonso však opäť raz ukázal, že papierové predpoklady nie sú vždy najlepší sluha. Španielsky matador dostal svoj Aston Martin do tretieho radu a pred sebou bude mať len oba Red Bully, obe Ferrari a Mercedes Georgea Russella. Po skončení kvalifikácie preto vyzeral dosť spokojne.

Alonso bol po skončení druhej časti kvalifikácie o štyri desatiny rýchlejší než Lance Stroll, takže kým pre Kanaďana sa piatkový program skončil, jeho tímový kolega opäť pozdvihol vlajku Aston Martinu. Dvojnásobný šampión mal v záverečnej časti k dispozícii len jednu čerstvú sadu mäkkých pneumatík, ale z tohto jediného pokusu vyťažil skutočne maximum a v sobotu odštartuje do pretekov zo šiesteho miesta.

„Je to skvelý pocit,“ povedal po skončení kvalifikácie Alonso pre televíziu Sky. „Úprimne, nečakal som, že budeme takí konkurencieschopní. Predsezónne testy boli okej, ale myslím si, že naše tempo nebolo na úrovni najlepších. Vo voľných tréningoch sme boli konkurencieschopní, ale už v minulom roku sme zistili, že v tréningoch jazdíme s odlišnými motorovými módmi, alebo niečo podobné, a potom kvalifikácia ponúkla o niečo realistickejší obraz.“

„Je absolútne nečakané, že sme bojovali s najlepšími a ocitli sme sa v jednej desatine s Ferrari,“ dodal Fernando, ktorému to dáva dobrú nádej smerom do sobotných pretekov. Lewis Hamilton a McLareny za ním budú mocne tlačiť, aby sa dostali smerom dopredu, ale ktovie, Aston Martin možno nečaká defenzívna jazda.

„Myslím si, že to bude náročné, pretože pole je veľmi vyrovnané. Jazdiť v takej vyrovnanej skupine áut dá zabrať pneumatikám ešte viac než obvykle. Sú to prvé preteky a povedal by som, že pre všetkých je to trochu otáznik. Získame odpovede na pár otázok, ale zatiaľ nevieme,“ povedal Alonso.

Jeho tímový kolega Lance Stroll ako obvykle zaostal a ako obvykle bol vo svojich vyjadreniach veľmi stručný. Minimálne Júki Cunoda a Nico Hülkenberg pred ním sa zdali byť zdolateľní. Kanadský pretekár však po kvalifikácii podotkol, že v piatok nemal v Bahrajne zvlášť veľké šťastie.

„Z auta som mal celkom dobrý pocit, ale pole je veľmi vyrovnané a oveľa viac sa z toho nedalo vyžmýkať. V skutočnosti som bol v Q1 rýchlejší ako v Q2. Narazil som na premávku, čo ma stálo pár desatín a to bol dôležitý faktor,“ povedal stručne Stroll.