logo F1online.sk

Massa: Schumi makal viac, Hamilton je väčší talent

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2020

Brazílsky pretekár Felipe Massa patrí k tým šťastlivcom, ktorí sa na trati stretli ako s Michaelom Schumacherom, tak Lewisom Hamiltonom. Pilot Mercedesu tento víkend prekonal Schumiho rekord v počte víťazstiev, čo automaticky rozprúdilo ďalšiu vlnu diskusií. Ktorý z nich je lepší?

Massa sa počas svojej dlhej kariéry stretol s mnohými velikánmi. Bol tímovým kolegom Schumachera i Alonsa, s Hamiltonom zvádzal v roku 2008 boj o titul do poslednej zákruty. Porovnať týchto dvoch velikánov nie je jednoduché, Massa si je však istý, že obaja sú veľmi odlišní.

„Len veľmi ťažko sa dajú porovnať,“ povedal Massa pre podcast Fast Line, na ktorý odkazuje portál Motorsport.com. „Nebol som Lewisov tímový kolega. Potrebujete oboch posadiť do rovnakého auta a rozumieť dátam, aby ste ich mohli porovnať.“

„Obaja sú skvelí, talentovaní a komplexní v širokej škále oblastí, no zároveň veľmi odlišní. Povedal by som, že po technickej stránke bol Michael lepší. Lewisa som nemohol sledovať pri práci s inžiniermi, neviem, ako rozumie technike. Nemyslím si však, že autu rozumie na sto percent. No pokiaľ ide o talent a celkové tempo…“

„Michael neskutočne drel po fyzickej stránke, bol takisto veľmi dobrý po tej technickej. Nie som si úplne istý, či je Hamilton rovnaký. Všetko však robí perfektne. Po stránke talentu je zrejme pred Schumacherom, pretože aj keď netrénuje tak tvrdo, zvláda všetko perfektne,“ dodal Massa.

Felipe patril v rokoch 2007 a 2008 k hlavným Hamiltonovým súperom v boji o titul. Dobre si tak pamätá Lewisove prvé kroky vo Formule 1 a myslí si, že britský šampión od prvého dňa všetkým dokazoval svoju výnimočnosť.

„Už od jeho začiatkov bolo jasné, že je veľmi talentovaným jazdcom,“ hovorí vicemajster sveta z roku 2008. „V roku 2007 síce nezískal titul, pretože sa dopustil niekoľkých chýb, zrejme mu v tom čase chýbali skúsenosti. Pamätám si na Čínu, kde vypadol v nájazde do boxov. V konečnom dôsledku nezískal titul kvôli vlastným chybám a tiež kvôli internému súboju s Alonsom.“

„Ukázal však, že má talent, ukázal, že je iný, že dokáže poraziť akéhokoľvek jazdca. To všetko ukázal hneď v prvom roku, pritom súperil s Alonsom, ktorý je taktiež úžasný talent… a porazil ho hneď vo svojom prvom roku,“ dodal Massa.

Súvisiace články