logo F1online.sk

Ferrari má veľmi dobré pretekové tempo, upozorňuje Waché

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 2. 2024

Na štartovom rošte sezóny 2024 sme očakávali desať Red Bullov. Vzhľadom na veľký úspech minuloročného monopostu RB19 sa predpokladalo, že konkurenčné tímy si osvoja filozofiu šampiónov, ktorí zas budú pokračovať vo svojej práci z minulej sezóny. Nestalo sa a kým súperi si skutočne osvojili filozofiu stajne z Milton Keynes, tá sa vydala novou cestou.

Podľa technického riaditeľa Red Bullu Pierra Wachého niektoré riešenia najbližších prenasledovateľov jeho tímu – ako napríklad predné krídlo Mercedesu – sú dôkazom, že súperi pochopili, vďaka čomu boli ich autá v predchádzajúcich rokoch najlepšie. Samozrejme, inžinieri Mercedesu či Ferrari neprišli s čistokrvnými kópiami Red Bullu, ale pridali k nim vlastné prvky, čím sa snažia namiešať ten správny víťazný elixír.

„Neviem, či pochopili, čo sme robili my, ale zrejme to pochopili. Usudzujem to z toho, čo som videl na ich autách,“ povedal pre magazín Autosport technický riaditeľ Red Bullu Pierre Waché. „Aj keď to nie je presne tá istá cesta, pretože som si istý, že sme neboli neomylní v každej oblasti. Dokázali nájsť vlastnú cestu v tom zmysle, že vyvinuli nástroj, alebo určitú vývojovú cestu, na základe vlastných problémov a vlastného chápania.“

„Možno našli nejaké ďalšie veci, ktoré by mohli byť veľmi zaujímavé. Zaujímavé tiež je, že to môže fungovať aj s tromi a pol lištami na prednom krídle, ako má Mercedes. Našli inú cestu. Nie som si istý, či presne vedia, čo sme urobili, pretože ak len kopírujete a nechápete, tak je to podľa mňa zbytočné. Všetci vo Formule 1 však idú cestou, ktorá je podľa nich najlepšia,“ uviedol Waché.

Forma Red Bullu na bahrajnských predsezónnych testoch mnohých presvedčila, že práve tento tím bude v sezóne 2024 opäť hrať prvé husle. V Red Bulle sa však takto neponáhľajú. Aj Waché si myslí, že napríklad pretekové tempo Ferrari by mohlo z talianskeho tímu urobiť potenciálne vyzývateľa obhajcov titulu.

Na otázku, či sa náskok Red Bullu udržal aj počas zimy, technický riaditeľ tímu odpovedal: „Nie, s tým sa nestotožňujem. Dúfam, že rozdiel bude väčší, ale v skutočnosti neviem. V prvom rade dúfam, že prinesieme auto s dobrou výkonnosťou a potom uvidíme, ako sú na tom ostatní.“

„Ak však mám byť úprimný, tak Ferrari bolo v pretekovom tempe veľmi rýchle, takže popravde neviem. Našou najväčšou obavou je, že táto trať je veľmi špecifická. Ako to bude vyzerať na iných typoch tratí, kde vás čakajú iné príkoria? Tu je vaša zadná časť veľmi limitovaná. Povrch je veľmi špecifický. Myslím si, že nás čaká odlišná výzva a nie som si istý, či to bude ľahké,“ povedal Waché.