logo F1online.sk

Wolff vedel, že je zle, keď mu Vasseur neodpísal na WhatsApp-e

Toto Wolff a Frédéric Vasseur
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 2. 2024

Prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari v prvý februárový deň sa stal témou, ktorá bude fanúšikov Formuly 1 lákať aj po rokoch. Na túto udalosť určite vznikne množstvo rozhovorov, podcastov a objaví sa v mnohých životopisných knihách, keďže zahŕňa jednu jazdeckú legendu, dva legendárne tímy a dvoch dobrých priateľov na ich čele. Práve spôsob komunikácie Frédérica Vasseura vraj dal Totovi Wolffovi tušiť, že sa niečo deje.

1. február bol už len vyvrcholením intenzívneho diania. Lewis Hamilton podpísal v auguste 2023 predĺženie zmluvy s Mercedesom na sezóny 2024 a 2025, ale kontrakt zahŕňal klauzulu, ktorá sedemnásobnému šampiónovi umožnila vyviazať sa spod záväzku už po roku. Lewis ju aj využil a zamieril do Ferrari.

Podpísal tak kontrakt s Frédéricom Vasseurom, ktorý je dobrým priateľom Tota Wolffa, ktorý sa ocitol v zvláštnej situácii medzi svojím dlhoročným jazdcom a dlhoročným kamarátom. „Keď sa objavili tie novinky, bola to pre nás nová situácia, ktorú sme neočakávali v tejto fáze sezóny. Vytvára to novú dynamiku a rozhodne je to niečo, na čom musíme pracovať,“ povedal Wolff.

„Zároveň však platí, že už sme spolu boli, strávili sme nejaký čas v továrni a na rôznych podujatiach a všetko je absolútne v poriadku nielen po ľudskej stránke, ale tiež po tej profesionálnej,“ pokračoval šéf Mercedesu. „Pred nami je jedna celá sezóna. Chceme konkurencieschopné auto a chceme, aby mali obaja jazdci rovnú príležitosť dosiahnuť tie najlepšie výsledky. Bolo by skvelé, keby sme sa s Lewisom mohli rozlúčiť kvalitnými výsledkami v nasledujúcich desiatich mesiacoch.“

Čo však jeho dobrý kamarát Fred? Je jasné, že spolu komunikujú inak a značne uvoľnenejšie než so šéfmi ostatných tímov, s ktorými majú skôr formálny a profesionálny vzťah. Svedčí o tom aj skutočnosť, že obaja sú v pravidelnom kontakte prostredníctvom populárnej aplikácie WhatsApp, ktorá sa, mimochodom, v tejto sezóne stala oficiálnym partnerom Mercedesu.

„Nie, neodviedol dobrú prácu!“ odpovedal žartovne a namosúrene Wolff na otázku, či Vasseur zvládol komunikáciu a rozhovor s ním. „Sme dlhoroční priatelia a rovnako tak vieme, že na trati sme súpermi. Je to ako balansovanie na lane, čo nie je vždy jednoduché, pretože máme povinnosť a záväzok podať čo najlepší výkon v záujme nášho tímu. A práve to Fred v tejto situácii urobil.“

„Chápem, ako premýšľa. Samozrejme, nie je vždy ľahké v takomto dobrom vzťahu vedieť, ako to riešiť, ale pre môj vzťah s Fredom to nemá žiadne dôsledky. Keď som poslal Fredovi dva dni predtým správu na WhatsApp, neodpovedal mi, takže som to už asi tušil. Fred mi to však nepovedal. Lewis mal pocit, že mi to chce povedať ako prvý,“ povedal Wolff.