logo F1online.sk

Nová séria Drive to Survive ukáže, ako sa Wolff snažil udržať Lewisa Hamiltona v tíme

Toto Wolff a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 2. 2024

Z fanúšikovského pohľadu prišiel prestup Lewisa Hamiltona z Mercedesu do Ferrari ako blesk z jasného neba. Pre samotný Mercedes to však až také prekvapenie nemohlo byť. Nová séria Drive to Survive odhalí, že Lewisa Hamiltona čoraz viac trápili výkony Mercedesu. Uvidíme tiež, ako sa ho Toto Wolff snažil upokojiť.

Sezóna 2022 Mercedesu absolútne nevyšla. Tím z Brackley bol odhodlaný sa vrátiť späť do bojov o titul. Toto Wolff na jeseň avizoval, že jeho stajňa sa poučila a prišla veci na koreň. Dnes už veľmi dobre vieme, ako to celé dopadlo.

Mercedes pohorel aj na tom, že nevyslyšal požiadavky svojho hviezdneho jazdca Lewisa Hamiltona. “Spomínam si, že som sa tímu sťažoval: Pozrite, musíme zmeniť tieto veci, inak sa ocitneme na tejto trajektórii a dopadneme takto,” hovorí sedemnásobný majster sveta v rozhovore s tvorcami Drive to Survive. “Prosím, prosím, spravte s tým niečo.”

Inžinieri si jeho pripomienky nevzali k srdcu. “Spomínam si, ako mi povedali, že ‘my vieme, čo robíme, mýliš sa’. To bol veľmi zaujímavý okamih. Ja som teda ustúpil, nechcel som nikomu liezť do kapusty. Potom sa však sezóna začala a keď sme sa bavili zas, povedali mi: ‘Možno si mal pravdu.'”

Hamilton vyčítal Mercedesu viacero vecí, no najmä zadnú časť. Počas jedného brífingu dal jasne najavo svoju nespokojnosť, keď zdôraznil, že problémy sa opakujú. To je neakceptovateľné, ak máte ambíciu získať majstrovský titul.

“Zadná časť auta je najslabšia,” vyslovil sa Brit v epizóde, v ktorej poprel rokovania s Ferrari — veď Mercedes je “môj domov, moja rodina”. “To zadné krídlo je ako dvere od stodoly, má veľmi veľký odpor. Vlani to bolo rovnaké a rok pred tým takisto.”

Hamilton v priebehu minulej sezóny predĺžil svoj kontrakt o jeden rok. Jeden z rozhovorov s Totom Wolffom však poukázal na to, že výkony Mercedesu sedemnásobného šampióna neutvrdzovali v tom, že zostať v Brackley je to najlepšie.

Toto Wolff sa ho snažil motivovať a vysvetliť mu, že nádej žije. “Pozri sa na to, aký krok spravil počas zimy Aston Martin. Podľa mňa to poukazuje na skutočnosť, že ak trafíme správny koncept auta, aerodynamiku a balans, tak môžeme vyhrať titul. Nechcem však čakať na rok 2026, keď začnú platiť nové motorové pravidlá.”

Hamilton odpovedal: “Dopekla, to ani ja. Ty tu môžeš byť ešte ďalších 20 alebo 30 rokov, ale ja nie.”

“Kto to tvrdí?” spytoval sa Wolff. Rodák zo Stevenage následne vyslovil vetu, ktorú vo svetle februárových udalostí môžeme vnímať ako predzvesť toho, čo ešte len malo prísť. “Toto sú pre mňa veľmi cenné roky. Neviem…”

Šéf tímu sa pokúsil robiť si svoju prácu a rozptýliť Hamiltonove pochybnosti. “Lewis, si viac než len obyčajný pretekár a viac než sedemnásobný majster sveta. Si jeden z ľudí, ktorí ťahali tento tím vpred.”

Už šiesta séria Drive to Survive vychádza v piatok 23. februára.