logo F1online.sk

K problémom pri vývoji v tomto roku nedôjde, sľubuje Alonso

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Aston Martin zažil vlani mimoriadne vydarený začiatok sezóny a veľmi nevýrazný záver ročníka. Za celý rok sa objavilo obrovské množstvo špekulácií, vysvetlení a teórií, prečo sa to stalo. Najrozšírenejším vysvetlením bol nefunkčný vývoj tímu, ktorý sa vydal nesprávnym smerom, vďaka čomu sa súperi dostali dopredu. Pred štartom novej sezóny však Fernando Alonso sľubuje, že nič podobné sa tentoraz nebude opakovať.

Aston Martin sa vďaka španielskemu matadorovi v úvode ročníka pravidelne umiestňoval na pódiových priečkach. Uprostred sezóny však tímu došiel dych a pomyselným vrcholom krízy bola Veľká cena Mexika, keď boli obaja piloti tímu na míle vzdialení od bodovaných umiestnení.

„Cítim sebadôveru. Keby to tak nebolo, možno by som dva mesiace nespal,“ vyhlásil Fernando Alonso pred štartom novej sezóny. „Máme za sebou množstvo experimentov a veľa zmien, vďaka ktorým sme porozumeli našim problémom a našli smery a cesty, ktorými sa musíme uberať v tomto roku pri vývoji auta.“

„Myslím si, že sme pochopili veľa vecí a s tohtoročným autom máme v úmysle vylepšiť niektoré z našich slabín z minulého roku, keď sme sa možno párkrát vydali nesprávnym smerom a zistili sme to trochu neskoro. Dúfajme, že sme získali potrebné poznatky a poučili sa z minuloročných ťažkostí. Výsledok sa však ešte len dozvieme,“ skonštatoval dvojnásobný majster sveta.

„Myslím si, že túto zimu sme urobili dobrý krok vpred, možno nie taký veľký ako vlani, pretože vlani bola základná výkonnosť jednotlivých tímov veľmi slabá. V tomto roku už je ten základ veľmi kvalitný, čo je pochopiteľné,“ dodal Alonso.

Najväčšej hviezde Aston Martinu je jasné, čo by chcela vidieť od nového monopostu AMR24. Aj keď jeho predchodca predviedol niekoľko skvelých jázd, viaceré jeho slabiny boli viac ako očividné. „Páčilo by sa mi, keby som mal trochu viac prítlaku, najmä v rýchlych zákrutách nám to vlani trochu chýbalo, čo sme sa s tohtoročným autom snažili zlepšiť,“ povedal Alonso.

„Maximálna rýchlosť nebola vlani najlepšia, na rovinkách sme sa vždy trápili a patrili sme v tejto disciplíne na chvost tabuľky. V tomto roku sme sa preto usilovali o niečo lepšiu efektivitu a vyššiu rýchlosť na rovinkách. Je tu teda pár bodov, ktoré by som rád videl, keď začneme predsezónne testy. Keby sa nám to podarilo, pravdepodobne by nám to pomohlo v každých nedeľných pretekoch,“ dodal Fernando.

Súvisiace články