logo F1online.sk

Alonso a Krack dúfajú pred rokom 2024 v prvé víťazstvo

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 2. 2024

Už len dni nás delia od predsezónnych testov a len necelé dva týždne zostávajú do štartu novej sezóny. Všetky monoposty máme predstavené a tímy mali možnosť pohovoriť na verejnosti o svojich očakávaniach pred štartom nového ročníka. Rovnako to platí pre Aston Martin, ktorý vstupoval do minulej sezóny s omnoho skromnejšími očakávaniami a dokázal ich výrazne prekročiť. Pred novým ročníkom tak môže opatrne hovoriť aj o víťazstvách.

Britská stajňa vlani v Bahrajne zaskočila všetkých. Už na testoch vystrkoval monopost AMR23 rožky a v prvých pretekoch sezóny sa skutočne ukázal ako najbližší prenasledovateľ Red Bullu. Ani premiérové víťazstvo nebolo ďaleko – v Monaku mal Fernando Alonso určite šancu.

V druhej polovici sezóny však forma tímu výrazne poklesla a v priebehu zimnej prestávky museli inžinieri usilovne pracovať, aby sa v tvrdej konkurencii dotiahli na McLaren, Ferrari a Mercedes. V tíme sú však pred štartom nového ročníka optimisticky naladení a dúfajú, že sa to podarí. „Všetci tu máme spoločný ten najvyšší cieľ. Pre rok 2024 sme si stanovili, že sa chceme priblížiť k najlepšiemu. Keď sa nám podarí znížiť našu stratu, môžeme pokračovať v boji o body, pódiá a možno aj o prvé víťazstvo,“ povedal šéf Aston Martinu Mike Krack.

„Zima bola krátka. Zároveň je však toto auto vôbec prvé, ktoré sme vyvinuli v novom technologickom centre. AMR24 predstavuje dobrý krok vpred. Je to hĺbková evolúcia AMR23,“ dodal Luxemburčan.

Jeho najväčšia hviezda, Fernando Alonso, sa vlani po dlhých rokoch vrátila do konkurencieschopného auta. Určite nemal najrýchlejší stroj, ale osem pódiových umiestnení dokazuje, že bol konkurencieschopný. Dvojnásobný šampión teraz, prirodzene, dúfa v ďalší krok vpred a možno aj v prvé víťazstvo od roku 2013.

„Dúfam, že by mohlo prísť. Taký je cieľ. V tejto časti roka musíme byť optimistickí. Musíme sa pravidelne umiestňovať na stupňoch víťazov presne ako vlani,“ povedal Alonso, ktorý si pred seba nikdy nekladie nízke ciele.

„Prial by som si veľký krok vpred. Dúfam, že máme za sebou kvalitnú zimu, ale zistíme to až v Bahrajne. Auto vyzerá skvele. Ide o evolúciu z minulého roka, čo bol dobrý základ pre náš tím,“ pokračoval dvojnásobný majster sveta.

„Všetci súperi budú silní a štartové pole bude vyrovnané. Tím musí vyrásť v mnohých oblastiach. Duch v tíme, motivácia a jeho ciele musia každý rok stúpať. Ak chceme byť top tímom a kandidátom na tie najvyššie priečky, musíme každý rok urobiť krok týmto smerom. Ciele musia byť z roka na rok ambicióznejšie,“ vyhlásil Alonso.