logo F1online.sk

F1 chráni aj Andrettiho, tvrdí Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Sen fanúšikov Formuly 1 o jedenástom tíme sa nateraz končí. Úsilie Michaela Andrettiho vyšlo vnivoč a nevieme, aké sú jeho ďalšie plány. Šport mu potenciálne otvára dvere pre rok 2028, ale dovtedy sa môže všetko zmeniť. K veľkým odporcom Andrettiho patril aj Günther Steiner, ktorého stanovisko ako šéfa konkurenčného tímu sa dalo pochopiť.

Tirolčan už nepôsobí ako šéf Haasu a dá sa predpokladať, že jeho názory ako „nezamestnaného“ budú motoristické médiá zaujímať. Formula 1 teda Andrettiho nechce, aj keď jej oficiálne vysvetlenie je len ťažko uveriteľné. Na zmierenie mu F1 ponúkla možnosť pripojiť sa v roku 2028 v prípade, že s General Motors prinesie aj celý továrenský tím.

Stefano Domenicali a spol. pritom akosi zabudli na jednu podstatnú skutočnosť: na konci roku 2025 sa končí platnosť súčasnej Concordskej dohody a tá nová môže nielenže zvýšiť poplatok pre každého potenciálneho záujemcu, ale zároveň „zabetónovať“ súčasný štartový rošt na desať tímov.

„Podľa mňa sa na to pozreli a považovali to za príliš ambiciózne,“ povedal pre ESPN bývalý šéf Haasu Günther Steiner. „Nemám všetky informácie. Možno sa na to pozreli a povedali si, že ich chceme, ale chceme sa uistiť, že budú po svojom príchode úspešní. Chcú ich ochrániť pred nimi samými.“

„Myslím si, že F1 chráni všetky tímy, všetkých, ktorí patria do tohto športu. Nezatvorili im pritom dvere úplne. Povedali, že v roku 2028 príde nový deň. Je to ešte dosť rokov, nie je to zajtra, ale dvere sú otvorené. Ukážte im, že sa dovtedy dokážete pripraviť a byť konkurencieschopní, a myslím si, že ich privítajú,“ vyhlásil Steiner.

Všetkým je jasné, že za týmto rozhodnutím sú prosté peniaze. Temperamentný Tirolčan však pripomína, že Formula 1 má plné právo chrániť všetky zainteresované strany – nech už pod tou ochranou myslia čokoľvek.

„Neexistuje nič ako ideálny počet tímov. Nie je zlé, ak máte jedenásť alebo dvanásť konkurencieschopných tímov, ale musí to byť podporené aj z komerčnej stránky. Keď máte viac tímov, musíte rozdeliť peniaze medzi viac ľudí, čo znamená menej pre všetkých,“ povedal Steiner.

„Potom sa zrazu môže stať, že budete mať dvanásť konkurencieschopných tímov, ale niektoré nevyjdú s peniazmi a spadnú. Na Formule 1 je ťažké, že neexistuje nič ako zostup. Nie je to ako vo futbale, kde keď nevynakladáte úsilie a nemáte na to finančné prostriedky, zostúpite do nižšej súťaže. Ale ak sa dostanete do Formuly 1, máte právo v nej zostať, nie navždy, pretože nič nie je navždy, ale na dlhý čas,“ skonštatoval Tirolčan.

Súvisiace články