logo F1online.sk

Andretti Cadillac „zásadne nesúhlasí“ so závermi FOM

Michael Andretti
© Twitter/Ducati
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2024

Fanúšikovia Formuly 1 nezažívajú jednoduchý štart sezóny 2024, ktorá fakticky ešte nezačala. V januári bolo oznámených toľko nepopulárnych noviniek, že si nejeden hovorí, aké je niekedy ťažké milovať náš šport. Liberty Media sa rozhodla, že zlých správ zrejme nebolo v januári dostatok, a tak oficiálne potvrdili, že Michael Andretti dostal košom a na štartový rošt sa nedostane.

Použijeme slová známeho novinára a manažéra pre vzťahy s verejnosťou Matta Bishopa: „Ak Formula 1 s radosťou vyhovie dvom tímom uvedeným na obrázku 1… (Stake a Visa Cash App RB, pozn. red.), ale nemôže (zatiaľ) dať zelenú tímu pomenovanému po pretekárskej dynastii, ktorú tento veľký muž založil (obrázok 2(Andretti, pozn. red.))… potom niečo nie je v poriadku.“

Matt teda tvrdí, nie my, že s Formulou 1 nie je niečo v poriadku. Môžeme to ešte rozšíriť a vymenovať, nad čím všetkým sme v januári krútili hlavami. Meno Sauber sa na štartový rošt nevráti, miesto toho máme používať označenia „Stake“ alebo „Kick“ podľa toho, aké sú v dejisku veľkej ceny platné zákony o hazardných hrách. Do kalendára nám pribudol ďalší mestský okruh v Madride, nasledovali špekulácie o ďalších v Osake a Chicagu. AlphaTauri potom oznámilo zmenu mena na snáď najabsurdnejší výplod ľudskej fantázie, aby sa napokon svet dozvedel, že sen o jedenástom tíme sa fanúšikom nesplní.

Samozrejme, nie každému sa pozdávala myšlienka o vstupe Andrettiho do Formuly 1, ale fanúšikovské prieskumy hovorili jednoznačne v prospech príchodu nového tímu. Liberty Media tomu však nenačúvala. Rovnako ako v prípade Madridu, Visa Cash App RB či Staku zvíťazil hlas peňazí. Formula One Management potvrdil, že Andretti má cestu zarúbanú a skúsiť to môže znovu, keď v roku 2028 bude mať istotu, že vstúpi do Formuly 1 s vlastným dodávateľom motorov.

Reakcia Andretti Cadillac na seba nenechala dlho čakať a potenciálny tím, ktorý sa len o pár dní skôr chválil svojím rozrastajúcim sa zázemím, reagoval tlačovým stanoviskom. „Spoločnosť Andretti Cadillac preskúmala informácie Formula One Management Limited a zásadne nesúhlasí s ich záverom,“ vyhlásil záujemca o vstup do Formuly 1.

„Andretti a Cadillac sú dve úspešné globálne motoristické organizácie, ktoré sa zaviazali vstúpiť do Formuly 1 so skutočným americkým továrenským tímom a súťažiť proti najlepším na svete. Sme hrdí na významný pokrok, ktorý sme už dosiahli pri vývoji vysoko konkurencieschopného monopostu a pohonnej jednotky so skúseným tímom. Naša práca pokračuje rýchlym tempom,“ uviedol Andretti.

Ten na záver ešte poďakoval fanúšikom: „Andretti Cadillac by tiež rád poďakoval fanúšikom za ich podporu,“ ale už neuviedol, aký bude ďalší postup. Je jasné, že Andretti nie je spokojný, ale bude pokračovať vo svojej snahe? Zmrazí teraz svoje aktivity a bude pokračovať neskôr? Alebo je to úplný koniec úsilia Michaela Andrettiho a vráti sa k svojim aktivitám v IndyCar, Formule E, IMSA a ďalších šampionátoch?

Viac svetla nepriniesol ani jeho otec a majster sveta z roku 1978 Mario Andretti. „Som zdrvený. Viac vám k tomu nepoviem, lebo sa na nič iné momentálne nezmôžem,“ napísal na sociálnych sieťach.

Súvisiace články