logo F1online.sk

Smedley nestojí v Massovom spore na „nikoho strane“

Felipe Massa v roku 2008
© Mark McArdle/Wiki Commons
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 1. 2024

K mesiace trvajúcemu sporu medzi FIA, FOM a Felipem Massom sa vyjadruje čoraz viac osobností z prostredia Formuly 1. Najnovšie sa o slovo prihlásil Brazílčanov dlhoročný pretekový inžinier a kamarát Rob Smedley,  ktorý na prekvapenie mnohých uviedol, že v konflikte sa neprikláňa ani na jednu stranu.

Felipe Massa a Rob Smedley boli takmer dekádu nerozlučnou dvojicou. Brit bol ako pretekový inžinier pri všetkých Brazílčanových úspechoch aj neúspechoch – vrátane emotívnej prehry v šampionáte na domácej Veľkej cene Brazílie 2008.

O to viac je zarážajúca skutočnosť, že sa Smedley v spore, v ktorom Massa obviňuje bývalé vedenie Formuly 1 a FIA z nečinnosti v kauze Crashgate, nestavia na pretekárovu stranu. Má však na to svoje dôvody.

Smedley na jednej strane považuje Massovo právne ťaženie za odôvodnené, no na strane druhej sa obáva, či Brazílčanov prípad za predpokladu, že z neho vzíde expilot Ferrari víťazne, nespustí hotovú vlnu odvolaní.

„Myslím si, že je do sporu zapojených príliš veľa strán,“ nechal sa počuť Smedley v podcaste portálu The Race. „Zároveň sa začíname vŕtať v minulosti. Nemám ani len poňatia, kam to všetko dospeje,“ utrúsil Brit.

„Bude zaujímavé sledovať, ako to dopadne, pretože ak Felipe uspeje, začnú sa otvárať staré prípady, a to nielen vo Formule 1. Nehovorím, že by to bolo správne alebo nesprávne. Nechcem sa prikloniť na nikoho stranu, len považujem túto skutočnosť za zaujímavú. Ak bude rozhodnutie súdu nahrávať väčšmi Felipemu, bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa šport vysporiada s v minulosti prijatými nespravodlivými rozhodnutiami.“

Druhým dôvodom, pre ktorý sa Smedley do konfliktu nemieni miešať, je fakt, že Brit prehru v šampionáte spred šestnástich rokov dávno hodil za hlavu. „Som typom človek, ktorý ráno vstane, oklepe sa a nech sa stalo čokoľvek dobré alebo zlé, ide ďalej. Jednoducho sa dokážem nad veci veľmi rýchlo povzniesť. Zaujíma ma, čo sa deje dnes a zajtra, pozerám sa smerom do budúcnosti.“

„To je však iba môj osobný postoj. Viem, že Felipe to prežíva. Nie je žiadnym tajomstvom, že je mojím veľmi dobrým kamarátom, je mi ako mladší brat. Na tejto záležitosti mu veľmi záleží. Keď o tom celom s vášňou rozpráva, vie byť veľmi presvedčivý. Robí to preto, že mu ide o spravodlivosť,“ zakončil Smedley.