logo F1online.sk

Našiel Andretti šéfa neexistujúceho tímu? Do služby sa hlási Otmar Szafnauer

Otmar Szafnauer
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 1. 2024

Stará garda si už postupne nachádza svoje miesta. Bývalý technický riaditeľ Alpinu Pat Fry je dnes technickým riaditeľom Williamsu, športový riaditeľ Alan Permane sa stal pretekovým riaditeľom tímu RB, do MotoGP sa vrátil Davide Brivio. Nepoznáme však ďalšiu budúcnosť bývalého šéfa Otmara Szafnauera. Ten však dáva jasne najavo, že jeho misia vo Formule 1 ešte neskončila.

Mohol by sa rumunský rodák stať novým šéfom tímu Andretti? Nie je to len hocijaká mediálna špekulácia, ktorú vytvorilo nejaké logické uvažovanie, keďže Szafnauer je bez práce a tím Andretti bez šéfa. Pre Motor Sport Magazine to potvrdil sám Otmar, ktorý priznal, že bol v kontakte s Michaelom Andrettim.

„Bavil som sa s Michaelom Andrettim, volal mi ešte pred mojím odchodom do tímu Alpine. Už vtedy som mu povedal, že by som mu rád pomohol,“ priznal Szafnauer. „Najskôr sa však musí dostať na štartový rošt. Bez toho mu môžem len ťažko pomôcť. Ak ich prijmú, potom budem hovoriť o mojom príchode, ako môžem ich tím naštartovať a rozbehnúť.“

Médiami momentálne kolujú správy o pokračujúcom vývoji a nábore zamestnancov potenciálneho tímu. Ten ešte nemá definitívnu zelenú od Formuly 1, ale je jasné, že osobnosť a bohaté skúsenosti so zákulisnou politikou stelesnené v osobe Otmara Szafnauera by sa partičke z Indiany veľmi hodila. Za pokračovanie v prípravách, aj keď ešte nemajú svoju účasť istú, dostal Andretti pochvalu aj od bývalého šéfa Alpinu či Aston Martinu.

„Ešte v začiatkoch tímu BAR som sa naučil, že nemôžete začať od nuly, najať 900 ľudí a dúfať, že za rok bude všetko hotové. Na trhu nie je dostatok dobrých ľudí bez zmluvy v tíme Formuly 1,“ hovorí Szafnauer.

„Možno to bude znieť egoisticky, ale verím, že som v Alpine odvádzal dobrú prácu a robil som správne zmeny. Videl som nových šéfov, ktorí robili zmeny len preto, aby robili nejaké zmeny. Chceli ukázať majiteľom, že niečo robia a vykonávajú pozitívne zmeny. Problém však bol, že často ani nerozumeli, aké zmeny urobili. Keď sa ocitnete v novej situácii, ako ja v Alpine, najprv potrebujete dobre pochopiť, čo majú, čo je dobré a čo potrebuje zmenu. Nemôžete to však urobiť zo dňa na deň,“ povedal rumunský rodák.

„Vyššie vedenie Alpinu chcelo úspech rýchlejšie, než ho bolo možné dosiahnuť. Povedal som im, čo môžeme dosiahnuť, ale oni len odvetili, že na to nemajú čas. Zdalo sa, že nechápu, koľko času potrebujete na zmenu kultúry, získanie nových schopností a ľudí, ktorí nám chýbali,“ dodal Szafnauer frustrovane.

Otmar tak nateraz zostáva mimo Formulu 1. Dúfa však, že nie nadlho. Rád by sa vrátil a očividne tak chce urobiť čo najskôr. „Rád by som pokračoval, ale musí to byť na pozícii, kde sa dajú dobre uplatniť moje skúsenosti a zručnosti. Počítam, že mám pred sebou ešte päť až sedem rokov,“ vyhlásil.

„Možno mám o sebe príliš vysokú mienku, ale verím, že stále mám schopnosti, ktoré mi umožnia zostaviť dobrý a konkurencieschopný tím Formuly 1. Rád by som sa vrátil, ale pre moju zmluvu musím ešte pokračovať v povinnej dovolenke. Dúfam, že už v roku 2024 to môžem urobiť. Problém je, že som trochu netrpezlivý,“ povedal Szafnauer.

Súvisiace články