logo F1online.sk

Oficiálne! Formula 1 sa vracia do Madridu

Sergio Pérez v Madride
© Jacobo Medrano / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2024

Týždne špekulácií sa nám končia. Presne, ako avizovali španielske médiá týždeň dopredu, dňa 23. januára sa uskutočnilo veľké podujatie, ktoré potvrdilo návrat Madridu do kalendára Formuly 1.

Indície boli stále silnejšie a silnejšie. Všetko odštartovali španielske médiá asi pred týždňom, keď oznámili práve dátum 23. január ako termín oficiálneho potvrdenia tohto podujatia. informáciu zdieľal dokonca aj známy novinár Albert Fabrega, aj keď ju neskôr zmazal.

V pondelok sa začali hromadiť ďalšie indície. Fotografie madridských autobusov s polepmi, ktoré vítali Formulu 1 v meste, oficiálne oznámenie udalosti za prítomnosti vážených hostí, vrátane štvornásobného víťaza Rely Dakar Carlosa Sainza, unikla dokonca aj fotografia sály IFEMA so sloganom: „Vitajte späť v Madride.“

Je to tak. Veľká cena Španielska sa presne jedenásťkrát konala na okruhu v Jarame, ktorý sa nachádza asi tridsať kilometrov severne od Madridu. Naposledy sa tam jazdilo v roku 1981, keď zvíťazil Gilles Villeneuve na Ferrari. Po štvorročnej absencii sa Formula 1 vrátila na Pyrenejský polostrov v roku 1986. Päťkrát sa podujatie konalo na okruhu v Jereze a potom od roku 1991 zakaždým v Barcelone. Pod hlavičkou Veľkej ceny Európy sa v Španielsku jazdilo dvakrát v Jereze (1994 a 1997) a päťkrát vo Valencii (2008 až 2012).

Formula 1 nájde v Španielsku úplne novú lokalitu. Jazdiť sa bude na polomestskom okruhu v Madride už v roku 2026. V tomto roku však má platný kontrakt aj Barcelona, takže je možné, že v sezóne 2026 sa budú na španielskom území konať dve veľké ceny. Podujatie podpísalo desaťročnú zmluvu, takže Veľká cena Španielska sa bude konať v hlavnom meste od roku 2026 do 2035. Osud Barcelony zostáva pre túto chvíľu otázny.

V Katalánsku majú platnú zmluvu aj na rok 2026, takže momentálne prebiehajú rokovania o osude Barcelony. Na dnešnom oficiálnom potvrdení Madridu nepadla o okruhu Catalunya ani zmienka.

Poďme však späť k Madridu. Podoba okruhu ešte nebola schválená a licencovaná FIA, ale jazdiť sa má na 5,47-kilometrovom okruhu s dvadsiatimi zákrutami. Monoposty Formuly 1 by na ňom mali dosiahnuť čas okolo 1 minúty a 32 sekúnd. Trať bude pre fanúšikov dosiahnuteľná verejnou dopravou a spočiatku sa počíta s kapacitou 110-tisíc divákov, ktorá sa postupne zvýši na 140-tisíc.

Podujatie má plnú podporu miestnych autorít. Promotérom je konzorcium pozostávajúce z mestskej rady Madridu (31 percent), regionálnej správy Madridu (31 percent), Madridskej obchodnej komory (31 percent) a Nadácie Montemadrid (7 percent).

„Madrid je neuveriteľné mesto s úžasným športovým a kultúrnym dedičstvom,“ povedal šéf Formuly 1 Stefano Domenicali. „Dnešným oznámením sa začína nová vzrušujúca kapitola F1 v Španielsku. Chcel by som poďakovať promotérovi IFEMA MADRID, regionálnej vláde Madridu a primátorovi mesta za prípravu fantastického návrhu.“

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem zdôraznil, že dejisko sa bude intenzívne zameriavať na udržateľnosť. „Moderné monoposty F1 na novom okruhu v španielskom hlavnom meste Madrid sú lákavou vyhliadkou. Keďže sa blížime k zavedeniu predpisov FIA pre F1 na rok 2026, ktoré boli vypracované s ohľadom na nulové emisie oxidu uhličitého do roku 2030, je potešiteľné, že miestni organizátori sa vo svojich plánoch na toto podujatie výrazne zamerali na environmentálnu udržateľnosť. Ako je zvykom, navrhovaný okruh bude podliehať homologizácii a bezpečnostným kontrolám FIA a schváleniu kalendára Svetovou motoristickou radou,“ povedal bývalý jazdec rely.

José Vicente de los Mozos, prezident výkonného výboru IFEMA MADRID a jeden z krstných otcov podujatia povedal: „Náš sen o usporiadaní významného podujatia F1 v okolí IFEMA MADRID sa stal skutočnosťou. Sme nadšení, že môžeme oznámiť návrat F1 do Madridu po viac ako štyroch desaťročiach. Máme ambíciu zorganizovať veľkú cenu, ktorá sa stane meradlom pre celý kalendár F1. Navrhli sme ju tak, aby ponúkla osobitý a jedinečný zážitok pre fanúšikov aj zúčastnené tímy.“