logo F1online.sk

Singapurom otriasa korupčný škandál. Sú preteky v ohrození?

Marina Bay, Singapur
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2024

Singapur sa dlhodobo pýši tým, že slovo korupcia je v jeho zemepisných šírkach neznámym pojmom. Akékoľvek čo i len malé úplatkárstvo sa preto ihneď teší veľkej pozornosti médií. Najnovšie je však vo východoázijskom štáte na pretrase hotová kauza. Minister dopravy Singapuru a promotér tamojších pretekov Formuly 1 totiž čelia obvineniam z korupcie. Aký bude mať tento škandál vplyv na samotnú veľkú cenu? Sú preteky v Marina Bay v ohrození?

Singapurský Úrad pre vyšetrovanie korupčných praktík (CPIB) tvrdí, že tamojší čerstvo rezignovaný minister dopravy S. Iswaran mal údajne dostávať provízie z pretekových príjmov od majetkového magnáta a zároveň promotéra podujatia Beng Senga. Iswaran mal takisto využívať Sengovo súkromné lietadlo a „fasovať“ vstupenky na Veľkú cenu Singapuru, na ktorú ako minister dopravy dohliadal.

Iswaran však obvinenia odmieta a vydal vyhlásenie, v ktorom jasne uviedol, že je odhodlaný očistiť svoje meno. Beng Seng nebol paradoxne obvinený zo žiadneho previnenia, no vyrojili sa obavy, či škandál promotéra Veľkej ceny Singapuru nebude mať dôsledky na samotné preteky, ktoré majú s Formulou 1 podpísaný kontrakt až do roku 2028.

Singapurský vládny kabinet však tvrdí, že budúcnosť pretekov v ohrození nie je – a to minimálne z toho dôvodu, že je Veľká cena Singapuru mimoriadne zisková. Ministerstvo obchodu a priemyslu si nechalo vypracovať štúdiu, ktorá túto výhodnosť potvrdzuje.

„Po vypracovaní nezávislej poradenskej štúdie možno konštatovať, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by bola buď zmluva s F1, alebo iné zmluvy štruktúrované v neprospech vlády,“ stojí vo vyhlásení singapurského ministerstva obchodu a priemyslu. „Všetky prípravy na Veľkú cenu Singapuru F1 v roku 2024, ktorá je naplánovaná na 20. až 22. septembra 2024, sú na dobrej ceste.“

Ministerstvo dodáva, že výhody z usporiadania Veľkej ceny Singapuru sú nespochybniteľné – veď len v minulom roku cinklo na bankový účet štátu vďaka podujatiu neuveriteľných 1,5 miliardy dolárov.

„Veľká cena Singapuru F1 tiež zvýšila reputáciu Singapuru ako pulzujúceho globálneho ázijského uzla. Okrem sektora cestovného ruchu boli preteky prínosom aj pre mnohé singapurské spoločnosti podieľajúce sa na rôznych aspektoch pretekov, napr. v logistike, doprave, stavebníctve a inžinierskych službách,“ uvádza sa v stanovisku.