logo F1online.skF1online.sk

Nediskriminujeme komisárov za názory, obhajuje Petrovovo nasadenie FIA

Vitalij Petrov
© Twitter/SMP Racing
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2020

Jedným zo štvorice komisárov na Veľkej cene Portugalska je Rus Vitalij Petrov. Na FIA sa za to zniesla spŕška kritiky nielen od ľudskoprávnych organizácií, nasadenie bývalého pretekára F1 sa nepozdávalo ani Lewisovi Hamiltonovi. FIA svoje rozhodnutie obhajuje, jazdcov vraj nevyberá podľa názorov.

Vitalij Petrov si z Lewisa Hamiltona nespravil najväčšieho spojenca, keď odsúdil Britov aktivizmus — na pódium si doniesol tričko s odkazom pre policajtov, ktorí zabili Breonnu Taylorovú.

Na margo tohto aktu Petrov uviedol: “V GP2 bolo zakázané zobrať si so sebou na pódium helmu alebo vlajku – platili tam striktné protokoly. Dnes vo Formule 1 akoby organizátori stratili kontrolu.”

Veľké pochopenie nemal ani ku kľačaniu. Pozastavil sa nad tým, či by mal aj pilot-homosexuál presviedčať ostatných, aby sa stali homosexuálmi. Vysvetlil tiež, že v Rusku sa kľačí len v kostole a pri požiadaní dievčaťa o ruku.

“Nechápem, aký bol ich cieľ a prečo je tu,” odkázal na margo Petrova ako komisára Lewis Hamilton.

Na FIA nenechala nitku suchú ani britská motoršportová organizácia bojujúca za rovnosť a podporu pre ľudí zo skupiny LGBTI s názvom Racing Pride. Petrovovo nasadenie vraj dokazuje, že vo Formule 1 vládne “ignorancia”.

Petrov podľa nej porušuje článok 1.2 Etického kódexu, podľa ktorého v šampionátoch organizovaných Medzinárodnou automobilovou federáciou nemá čo robiť “diskriminácia na základe rasy, farby pleti, pohlavia, sexuálnej orientácie, etnického alebo sociálneho pôvodu, jazyka, náboženstva, filozofického alebo politického názoru, rodinnej situácie či postihnutia”.

FIA musela zareagovať. “FIA povoláva komisárov z radov jazdcov posudzujúc ich skúsenosti vo Formule 1 a odbornosť na vykonanie tejto funkcie na najvyššej úrovni, a to spomedzi tých, ktorí prejavili záujem byť komisárom,” vysvetľuje vo svojom stanovisku.

Vo vyhlásení ďalej odmietla porušenie Etického kódexu, na ktorý naráža Racing Pride: “Federácia v tomto procese nediskriminuje na základe názorov, ktoré boli prezentované v čase, keď nepôsobia ako komisári FIA, ak takéto názory neodporujú pravidlám FIA a Etickému kódexu.”

Súvisiace články

Diskusia