logo F1online.sk

Komacu stojí pred veľkou výzvou, myslí si Grosjean

Günther Steiner a Ajao Komacu
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2024

Svetom Formuly 1 otriasla v stredu večer šokujúca informácia: doterajší šéf Haasu Günther Steiner končí vo funkcii pre neuspokojivé výsledky a s okamžitou platnosťou ho nahradí Ajao Komacu, ktorý je formulovej verejnosti známy najmä ako niekdajší pretekový inžinier Romaina Grosjeana. Čo hovorí Francúz na margo Japoncovho povýšenia?

Haas sa posledné roky doslova iba ponevieral na chvoste štartového poľa. Nečudo, že majiteľovi stajne Genemu Haasovi preto došla trpezlivosť a rozhodol sa vyvodiť dôsledky. Američanov hnev a frustráciu si odniesli azda dvaja najvyššie postavení predstavitelia tímu – technický riaditeľ Simone Resta a „lodivod“ Günther Steiner.

Zatiaľ čo pozícia šéfa technickej sekcie zostáva nateraz uprázdnená, Steiner už pozná meno svojho nástupcu. Je ním Ajao Komacu, bývalý pretekový inžinier Romaina Grosjena. Francúza správa o povýšení svojho „parťáka“ nenechala bez odozvy. Niekdajší pilot Renaultu, Lotusu a Haasu pre médiá utrúsil, že Japonec stojí pred veľkou výzvou.

„Rovnako ako väčšine, ani mne neušli najnovšie novinky,“ vyslovil sa v súčasnosti pretekár série IndyCar. „Z Komacuho mám veľkú radosť, je to môj veľmi dobrý kamarát. V nejakej miere som s ním spolupracoval v každých 181 pretekoch, do ktorých som v F1 nastúpil.“

„Jeho deti sú v rovnakom veku ako moje deti, takže sme veľmi dobrí priatelia. Z jeho povýšenia som nadšený. Stojí pred obrovskou výzvou, mám z neho radosť,“ zopakoval Grosjean.

Grosjean sa na jednej strane teší z úspechu svojho dlhoročného kamaráta, no na strane druhej súcití s Güntherom Steinerom, ktorý bol Francúzovi priamo nadriadeným po väčšinu jeho kariéry.

„Neviem, čo stálo za jeho odchodom. Nepoznám viac detailov ako vy, ale tak či tak prajem Güntherovi len to najlepšie do ďalšej kapitoly života. Je určite typom človeka, ktorý disponuje množstvom nápadov a je všestranný. V prvom rade sa ale teším z Ajaa,“ dodal Grosjean.