logo F1online.sk

Tost: Schumacher mal vôľu neustále sa zlepšovať

Michael Schumacher
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Michael Schumacher pred pár dňami dovŕšil 55. narodeniny. Pri tejto príležitosti si na Nemca a špecificky jeho znamenitú kariéru vo Formule 1 zaspomínalo hneď niekoľko osobností, vrátane takého Franza Tosta. Rakúšan sa na adresu sedemnásobného šampióna vyslovil výlučne v superlatívoch a prezradil, čo na rekordérovi v počte titulov oddávna obdivoval.

Tost, donedávna šéf AlphaTauri, pôsobil so Schumacherom pod jednou strechou v roku 1989. Tirolčan bol v tom čase manažérom tímu Formuly 3, ktorému „velil“ istý Wili Weber a za ktorý pretekal mladučký 20-ročný Nemec.

Tostovi bolo od začiatku jasné, že má Schumacher pred sebou hviezdnu kariéru – a to najmä pre jeho vôľové vlastnosti. Už v juniorských sériách mal totiž chuť na sebe neustále pracovať a posúvať sa dopredu – čo bolo preňho koniec-koncov typické aj počas pôsobenia v F1.

„Napriek všetkému talentu a pretekárskym schopnostiam sú šampióni šampiónmi preto, lebo majú vôľu neustále sa zlepšovať,“ utrúsil dlhoročný šéf tímu z Faenzy. „A tá vôľa vychádza z hlavy. Táto vlastnosť bola u Michaela mimoriadne výrazná. Odzrkadľovalo sa to napríklad v tom, že keď bol na dne, dokázal sa rýchlo pozviechať a vrátiť sa ešte silnejší.“

Chuť neustále napredovať, odhodlanie a motto „nikdy sa nevzdávaj“ sprevádzalo Schumachera počas celej úspešnej kariéry. Keď s „efjednotkou“ jedného dňa sekol, zdalo sa, že bude môcť z náročného pracovného tempa zvoľniť a plnými dúškami si užívať život. Nanešťastie však došlo k nešťastiu.

„Schumi“ si počas lyžovačky vo francúzskych Alpách privodil vážne zranenie hlavy, po ktorom sa stiahol z verejného života a je odkázaný na nepretržitú opateru lekárov. Keď sa o Schumacherovej nehode na lyžiach po prvýkrát dopočul Tost, veľký význam jej neprikladal. Neveril totiž tomu, že by sa tak skúsenému lyžiarovi ako niekdajšiemu pretekárovi Ferrari mohlo niečo stať.

„Len som si pomyslel: ´To aký dôležitý musí Michael byť, keď sa v médiách venujú jeho obyčajnému pádu na lyžiach?´ Nebál som sa oňho, pretože som s Michaelom chodil často lyžovať,“ vysvetlil Tost.

„Bol to veľmi dobrý lyžiar, ktorý neriskoval. Keď som si uvedomil dôsledky nehody, nemohol som tomu uveriť. Bol som ohromený a šokovaný. Chýba mi nielen ako jeden z najlepších jazdcov všetkých čias, ale najmä ako človek. Človek sa s ním vedel vždy otvorene porozprávať. Nikdy sa na nikoho nehral, vždy povedal to, čo mal na mysli,“ doplnil Tost.

Súvisiace články