logo F1online.sk

Wolff sľubuje strmý vývoj: Pripravujeme množstvo skvelých vecí

Toto Wolff
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2023

Do tretice všetko dobré. V rokoch po nástupe hybridných motorov by nás nikdy nenapadlo, že sa Mercedes môže dopustiť toľkých chýb. Tento tím bol synonymom spoľahlivosti, presnosti a strojového rozhodovania. Nové technické pravidlá však inžinierov tímu v Brackley dokonalo nachytali na hruškách, a to hneď dvakrát. Po tretíkrát sa to už nestane, sľubuje Toto Wolff.

Mercedes to neposkladal správne raz, ale hneď dvakrát. Niečo také si skutočne nepamätáme. Tento tím bol predsa taký neomylný, ale ako sa opäť raz ukázalo, nikto nie je neomylný a každý je zdolateľný. Lesk a aura Mercedesu v posledných rokoch akosi vybledla a teraz je úlohou stajne všetko napraviť. Jej šéf sa v priebehu zimnej prestávky vydal cestou optimizmu.

„Na lídrov máme stratu,“ povedal Toto Wolff pre britskú televíziu Sky. „Ale dva naše tímy, v Brackley a Brixworthe, sú veľmi motivované. Pripravujeme množstvo skvelých vecí a spolu s tým, čo sme sa naučili, sme na tom dobre a môžeme zistiť, čo dokážeme. Musíme využiť momentum, ktoré máme po zisku celkového druhého miesta v Pohári konštruktérov, a preniesť ho do oboch tovární.“

Mercedes, Ferrari a Alpine sľubujú pred rokom 2024 revolúciu. Ich šéfovia avizujú, že monoposty prejdú revolučnými zmenami, čo po neúspechoch v rokoch 2022 a 2023 neprekvapí. Red Bull naproti tomu s pokojom potvrdil, že nový RB20 bude evolúciou starého RB19. Je možné, že v Milton Keynes sa blížia k vývojovému stropu a zisky budú hľadať stále ťažšie a ťažšie, kým ich súperi majú veľký priestor na zlepšenie?

„Buďme k sebe úprimní, Red Bull má náskok, pretože sa po zavedení nových predpisov dobre odrazil,“ povedal Wolff. „Aby sme ich dobehli, potrebujeme vyvinúť monumentálne úsilie.“

„Dúfajme, že v určitej fáze sa spomalí tempo ich vývoja a my sa dokážeme dotiahnuť. Nie je to len o pridaní nejakej desatiny prítlaku, keďže naše auto malo zásadný problém. Bolo nestabilné a jazdcom chýbala sebadôvera v kokpite, takže ak sa nám to podarí vyladiť, potom si myslím, že môžeme urobiť krok vpred, ako to dokázali iné tímy,“ dodal Wolff.

Súvisiace články