logo F1online.sk

Už sme urobili personálne zmeny, priznal Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 12. 2023

Urobilo Ferrari počas prvého roka pod vedením Frédérica Vasseura krok dopredu? Na túto otázku asi neexistuje jednoduchá ani jednoznačná odpoveď. Dobrá forma stajne v závere sezóny rozhodne posilnila jej sebadôveru, ale smola a technické zlyhania Scuderiu naďalej prenasledovali. Boss stajne Frédéric Vasseur napriek negatívam vyzdvihol výkonnosť Ferrari v druhej polovici roka.

Progres bol citeľný aj napriek absencii väčších balíkov vylepšení. Po letnej prestávke pripravili inžinieri v podstate len novú podlahu pre Veľkú cenu Japonska, ktorá stabilizovala monopost a pomohla Charlesovi Leclercovi nájsť stratenú sebadôveru. Aj keď by ste mohli Ferrari kritizovať, faktom je, že tím po katastrofickej prvej polovici sezóny takmer dokonalo zmazal 70-bodovú stratu na Mercedes.

Frédéric Vasseur velí na kapitánskom mostíku v Maranelle presne rok. Urobil aj niektoré personálne a organizačné zmeny, ale väčšina z nich prenikla popod radar verejnosti. Zdá sa, že francúzsky manažér sa vnútri továrne snaží vytvoriť obrannú pevnosť, z ktorej a do ktorej neprenikne absolútne nič.

„Už sme vymenili pár ľudí, ale nerád hovorím mená, nikdy som to nerobil a nikdy to neurobím,“ prehlásil jednoznačne Vasseur, ktorého cituje Motorsport.com. „Koniec koncov, nie je to o jednom človeku – to platí aj o mne –, najdôležitejší je náš tím. Som hrdý na našu reakciu v priebehu sezóny, a to hovorím o všetkých vrátane jazdcov. Po šiestich náročných mesiacoch sme dokázali zareagovať a od Monzy sa dostavili aj výsledky.“

„Vieme, že v organizácii vždy dochádza k personálnym zmenám. Presne to aj robíme. Vo veľkom naberáme nových ľudí, ale vieme, ako to funguje vo Formule 1. Pre platné zmluvy musíte čakať na posily. Keď si uvedomíte, že máte problém, potrvá minimálne dvanásť mesiacov, kým uplynie výpovedná lehota. Keď prídu, začnú pracovať na monoposte pre novú sezónu, nie na tom tohtoročnom. Sčítané a podčiarknuté tak musíte čakať pravdepodobne dva alebo tri roky, kým začnú pracovať,“ vysvetlil Vasseur situáciu, v ktorej sa jeho tím nachádza.

„Podľa mňa teda bolo pre nás najdôležitejšie zlepšenie a mentalita. Zariskovali sme a podľa mňa sme boli o trochu agresívnejší,“ dodal Fred na margo uplynulej sezóny.

Prvá polovica roka nebola v podaní Ferrari ani trochu vydarená. Skutočne to vyzeralo, že by tímu mohol hroziť pád až na piate miesto Pohára konštruktérov. Aston Martin mal skvelú prvú tretinu roka a McLaren sa v lete nadýchol k mohutnej protiofenzíve. Ferrari však postupovalo taktiež, aj keď bez veľkých vylepšení.

„Keď sme na začiatku hovorili, že sme v ťažkej situácii, boli sme asi dve alebo tri desatiny pozadu. Posunuli sme sa o jednu alebo dve desatiny. Teraz je štartový rošt taký kompaktný a vyrovnaný, že jedna alebo dve desatiny môžu úplne zmeniť obraz víkendu,“ povedal Vasseur.

„V Japonsku sme sa zlepšili, ale nebolo to nič veľké. Stále som presvedčený, že náš krok v poslednej tretine sezóny bol oveľa viac o práci na trati než o práci pri vývoji. V poslednej časti doka sme boli oveľa agresívnejší. Keď ide o každú desatinu, tak hľadáte dve stotinky tu, dve stotinky tam, a nakoniec je z toho desatina,“ dodal Vasseur.